Osallistujien kokemukset luontoavusteisesta interventiosta - Korpela, Heta; Nieminen, Jenna (2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa Luonnosta Virtaa –ryhmiin osallistuneiden tutkittavien kokemuksia luontoavusteisesta interventiosta. Intervention satunnaistetut osallistujat (N=28) olivat työssäkäyviä 30 - 64 -vuotiaita naisia. Kolmella eri paikkakunnalla toteutuneet interventioryhmät tapasivat viisi kertaa puolentoista tunnin ajan syksyllä 2016. Aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä tutkittiin interventioryhmien tapaamisten nauhoitettuja ja litteroituja, noin 15 minuutin pituisia loppukeskusteluja. Aineistosta muodostui kuusi kokemusten pääluokkaa: 1) läsnäolon kokemukset luonnossa (31,7 % sitaatioista), 2) luonnon hyvinvointivaikutukset (20,7 %), 3) ympäristösuhteen piirteet (17,6 %), 4) kokemukset interventiosta ja sen menetelmistä (15,2 %), 5) sosiaalisuuden merkitys (8,0 %) ja 6) ristiriitaiset kokemukset (6,8 %). Näistä luokista kävi ilmi, että osallistujat kokivat luonnossa muun muassa läsnäoloa, sallivuutta ja arjesta irtautumista, sekä havaitsivat luonnolla olevan selkeitä hyvinvointivaikutuksia, kuten rentoutumista ja virkistymistä. Erityisesti monimuotoiset luontoympäristöt kiinnostivat ja miellyttivät osallistujia. Intervention aikana havaittiin vähäisissä määrin myös haasteita ja pelkoja luonnon kokemiseen liittyen, mutta tällöin esimerkiksi interventioryhmä tarjosi osallistujille tukea. Toisten ryhmäläisten merkitys näkyi myös siinä, että kokemusten jakaminen muiden kanssa koettiin antoisana. Kaiken kaikkiaan luontoavusteinen interventio koettiin myönteisenä ja osallistujat sitoutuivat siihen vahvasti. Tutkimuksen tulokset tukevat aiempaa tietämystä luonnon hyvinvointivaikutuksista ja luontointerventioiden kokemisesta. Tuloksissa näkyvät niin kognitiiviset ja stressistä elpymisen teoriat kuin uudemmat kokonaisvaltaiset näkemykset luonnon hyvinvointivaikutuksista. Osallistujien kokemusten tarkastelu toi myös uutta tietoa tällaisen intervention vahvuuksista ja auttaa kehittämään tulevia interventioita. Tutkimustulokset kannustavat luontoavusteisen intervention hyödyntämiseen osana työterveyshuoltoa.