MonoGame- ja Unity-ympäristöjen vertailu pelinkehityksessä - Pasanen, Rami (2017)
Tutkielmassa verrataan MonoGamea ja Unitya pelinkehitysalustoina C#-kielellä. Tarkoituksena on selvittää MonoGamen ja Unityn eroja ja potentiaalisia vahvuuksia toisiinsa verrattuna, ensisijaisesti 2D-peleissä ja aloittelevan pelinkehittäjän näkökulmasta. Tutkimusmenetelmänä on kirjallisuuskatsaus ja vertailu molemmilla sovelluksilla toteutetun bullet hell -genreen sijoittuvan esimerkkipelin avulla. Sekä MonoGamen että Unityn toimintaan tutustutaan erillisissä luvuissa, ja tutustumisen jälkeen toteutetaan esimerkkipeli molemmilla sovelluksilla. Johtopäätöksenä todetaan Unityn tarjoavan matalamman kynnyksen pelinkehityksen aloittamiseen ja yleensä myös säästävän aikaa MonoGameen verrattuna, mutta MonoGamella voi joissain tapauksissa saada sulavamman kehityskokemuksen ja suorituskykyisemmän lopputuloksen.