Interaktiivisen valmennuspäiväkirjan hyödyntäminen ratsastajien fyysisessä valmennuksessa : pilot case Trainer4Riding - Hagström, Suvi (2017)
Ratsastuksessa on perinteisesti kiinnitetty paljon huomiota hevosen fyysisiin ominai-suuksiin ratsastajan fyysisten ominaisuuksien jäädessä taka-alalle. Uudet teknologiset sovellukset, esimerkkinä interaktiivinen valmennuspäiväkirja, luovat uusia mahdolli-suuksia arkipäivän valmennuksen kehittämiseen ja tehostamiseen erityisesti ratsastuksen kaltaisessa lajissa. Tämän työn tarkoitus oli kahtiajakoinen. Toisaalta tavoitteena oli tarkastella ratsastajien fyysisen valmennuksen toteutumista käyttäen välineenä ratsasta-jille ja heidän valmentajilleen kehitettyä interaktiivista Trainer4Riding-valmennuspäiväkirjaa (ensimmäinen käyttöversio 1.0). Trainer4Ridingin (T4R) ovat kehittäneet AH MovingFysio ja H&E Nygren Oy. Kyseessä oli pilottitoteutus, jossa päiväkirja toimi työkaluna peilaamaassa kuntotestien pohjalta tehtyjen kunto-ohjelmien toteutumista. Toisaalta kyseessä oli em. päiväkirjan käyttäjäkartoitus, jonka tavoitteena oli selvittää ratsastajien käyttökokemuksia Trainer4Riding-valmennuspäiväkirjasta. Tut-kimuksessa oli mukana maajoukkuetason juniori-ikäisiä (15,9±1,5 vuotta) este, kenttä- ja kouluratsastajia. Kaiken kaikkiaan tutkimukseen osallistui 22 ratsastajaa määrän vaihdellessa tutkimuksen eri osa-alueissa. Tutkimuksen osa-alueena ollut kuntotestaus oli osa normaalia maajoukkuetoimintaa. Kuntotesteinä käytettiin lajispesifejä Ratsasta-jan Kuntotesti® -patteriston aerobista sekä tasapainon ja lihasvoiman testejä. Loppumit-tausten yhteydessä ratsastajat vastasivat käyttäjäkyselyyn, jossa kartoitettiin valmennus-päiväkirjan käytettävyyttä, käyttökokemuksia, motivaatiota ja itseanalyysin onnistumis-ta. Interventiona oli kuntotestien pohjalta T4R-päiväkirjaan laadittujen kunto-ohjelmien toteutus ja päiväkirjan kautta tapahtuva harjoitusdokumentaatio ja harjoitusten analy-sointi. Yleisesti ottaen tasapainon ja lihasvoiman testituloksissa oli havaittavissa suun-tausta parempiin tuloksiin alku- ja lopputestien välillä. Aerobisen kunnon osalta tulok-sissa oli havaittavista vähäistä parannusta alku- ja lopputestin välillä. Valmennuspäivä-kirjasovelluksen käyttöaste ja aktiivisuus harjoitusten toteuttamiseen intervention aikana vaihteli. Käyttökokemusten perusteella fyysinen valmennus ja valmennuspäiväkirja sen välineenä koettiin kokonaisuutena positiiviseksi. Koehenkilöt kuvasivat useita fyysisen valmennuksen ja harjoittelun aikaansaamia ratsastussuoritusta parantavia vaikutuksia pilottitoteutuksen aikana. Tämän tutkimuksen tulokset ovat suuntaa-antavia ja antavat viitettä siitä, että ratsastajan kunto paranee fyysisen harjoittelun myötä ja että sillä on parantavaa vaikutusta ratsastussuorituksiin. Erityisen tärkeitä olivat koehenkilöiden omat kokemuksen fyysisen kunnon parantumisesta ja sen vaikutuksista ratsastukseen.