Ihmisen motivointi, toiminta ja vuorovaikutus yhteisöpalvelun käytössä - Saarela, Janne (2017)
Tämä pro gradu tarkastelee ihmisen motivoinnin huomioon ottamisen mahdollisuuksia digitaalisen media- ja kommunikaatioteknologiakeskeisen yhteisöpalvelun toimintojen ja ominaisuuksien suunnittelussa. Tutkimuksen tavoitteena on löytää keinoja ihmisen motivaation kasvattamiseen yhteisöpalvelun kaltaisen (älypuhelin-)sovelluksen käyttöä kohtaan sekä tutkia, miten sen kaltainen sovellus voi mahdollisesti motivoida ihmisiä tekemään asioita reaalimaailmassa. Asiaa tarkastellaan tutkielmassa ensisijaisesti sisäisen ja ulkoisen motivaation kautta, mutta myös toiminnan teorian ja vuorovaikutussuunnittelun näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset osoittavat muun muassa, että sisäiseen motivaatioon linkittyvät toiminnot ja ominaisuudet vaikuttavat olevan ulkoisia motivoivampia. Myös miesten ja naisten välillä näyttäisi olevan eroavaisuuksia siinä, minkälaiset sisäiseen ja ulkoiseen motivaatioon linkittyvät tekijät motivoivat heitä. Tuloksista ei voi kuitenkaan tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä datan laadun ja pienen otannan vuoksi.