Joukkoistamisen käyttö vaatimusmäärittelyssä : tapaustutkimus - Koivula, Saija (2017)
Tämän pro gradu -tutkielman lähtökohta oli tutkia, miten joukkoistamista voidaan käyttää vaatimusmäärittelyssä. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi luotiin joukkoistetun vaatimusmäärittelyn malli sekä tehtiin tapaustutkimus KoiraNet jalostustietojärjestelmän MH-luonnekuvausta koskevaan dataan liittyvien käyttötarpeiden selvittämisestä ja joukkoistetusta vaatimusmäärittelystä. Joukkoistaminen tapahtui projektia varten luodussa Facebook-ryhmässä, johon saatiin avoimella kutsulla kaikkiaan 107 jäsentä. Tutkimuksen tuloksiin lukeutui paitsi kerätyt vaatimukset, myös joukon aktiivisuudesta tehdyt määrälliset havainnot. Joukkoistamalla kerättyjen vaatimusten laadun arvioimiseksi suoritettiin erilliset kolme haastattelua, joilla kerättiin vastaavat vaatimukset samasta järjestelmän osasta. Tutkimuksella pyrittiin siis arvioimaan joukkoistamisen edellytyksiä järjestelmän vaatimusten esille saamiseksi ja priorisoimiseksi verrattuna tavanomaiseen menetelmään. Tutkimuksen tuloksista huomattiin, että joukkoistaminen soveltui käytettäväksi vaatimusmäärittelyssä ja Facebook joukkoistamisalustaksi, vaikkakin tietyin varauksin. Joukon ja asiantuntijoiden vaatimuksista vain osa oli samoja, joten tutkimuksen perusteella nämä menetelmät täydensivät toisiaan. Organisaatiossa pidettiin kuitenkin joukolta saatuja vaatimuksia arvokkaampina kuin asiantuntijahaastatteluilla kerättyjä. Joukkoistaminen vaati kuitenkin joukkoistajalta aktiivista läsnäoloa ryhmässä ja suuren luottamuksen joukkoa kohtaan, jotta tuloksia saatiin. Joukkoistaminen ei siis tämän tutkimuksen perusteella ollut yksinkertainen vaatimusmäärittelyn keino, mutta joukolta voitiin saada erittäin arvokasta tietoa todellisista käyttötarpeista.