Correlation dynamics of bond markets : effects on diversification benefits of emerging market government bonds - Kontoniemi, Henri (2017)
Tässä Pro Gradu –tutkielmassa arvioidaan korrelaatiodynamiikkaa ja hajautushyötyjä G7 –maiden ja valittujen kehittyvien markkinoiden valtioiden liikkeelle laskemien joukkovelkakirjojen välillä. Aineisto kattaa 14 joukkovelkakirjaindeksiä tammikuusta 2001 joulukuuhun 2016. Korrelaatioestimoinnit tehdään Englen (2002) DCC-GARCH –mallilla ja hajautushyötyjä arvioidaan taustatestaamalla historiallisia tuottosarjoja. Suoriutumista arvioidaan Sharpen suhdeluvulla kahdeksalle eri tavalla rakennetulle portfoliolle painotusmenetelmän, eri omaisuusluokkiin hajauttamisen ja valuuttakurssimuutoksille altistumisen toimiessa muuttujina. Tulokset implikoivat ajassa muuttuvaa dynaamista korrelaatiota kehittyneiden ja kehittyvien maiden joukkovelkakirjojen tuottojen välillä, joskin pysyvää muutosta korrelaatiossa ei ole havaittavissa. Finanssikriisin seurauksena korrelaatio laskee väliaikaisesti valuuttakurssimuutosten vuoksi. Analyysi eri joukkovelkakirjoihin hajauttamisen välillä osoittaa suurempaa Sharpen suhdelukua kansainvälisellä hajauttamisella kehittyvien markkinoiden joukkovelkakirjoihin. Suurimmat hyödyt olivat saatavilla jaksolla heti finanssikriisin jälkeen. Yhdysvaltalaissijoittajan näkökulmasta valuuttakurssimuutoksilta suojautuminen ei osoittautunut kannattavaksi. Vuosittain tasapainotettu minimivarianssiportfolio ei kyennyt päihittämään passiivista portfoliota, jossa sijoitukset hajautettiin tasaisesti kaikkiin joukkovelkakirjoihin.