Äidin ja opettajan välinen luottamus sekä äidin masennusoireiden yhteys luottamukseen - Matilainen, Niina; Öhman, Viivi (2017)
Tutkimuksessa tarkasteltiin äitien ja esiopettajien sekä äitien ja ensimmäisen luokan opettajien luottamusta toisiinsa. Tutkimuksessa selvitettiin myös ovatko äidin masennusoireet ovat yhteydessä luottamukseen opettajaa kohtaan. Lisäksi tutkittiin äitien ja opettajien luottamuksen yhteyksiä sekä sitä, selittävätkö taustatekijät (äidin koulutustaso, perhemuoto ja lapsen asema sisarussarjassa), äidin masennusoireiden ja opettajien tekemän arvion yhteyttä. Tutkimus on osa Alkuportaat -seurantatutkimusta. Aineisto kerättiin kyselylomakkeilla äideiltä, esiopettajilta ja ensimmäisen luokan opettajilta. Äidit vastasivat kyselyyn lapsensa ollessa esiopetuksessa sekä uudelleen ensimmäi-sellä luokalla koulussa. Analyysit toteutettiin käyttäen korrelaatioanalyysia. Tulokset osoittivat, että äidit arvioivat luottamuksensa korkealle sekä esi-opettajaa että luokanopettajaa kohtaan. Vastaavasti esiopettajien ja luokanopet-tajien luottamus äiteihin oli korkea. Äidin ja opettajien arviot olivat yhteydessä toisiinsa. Lisäksi havaittiin, että mitä masentuneemmaksi äiti itsensä koki, sitä heikompi oli opettajan luottamus äitiin. Taustatekijät eivät olleet yhteydessä tarkasteltuihin yhteyksiin. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aikaisempia suomalaisia tutkimuksia äitien ja opettajien välisen luottamuksen yhteyksistä. Tämä tutkimus tuo lisää tietoa äidin masennusoireiden yhteydestä luottamukseen.