Redox-aktiiviset siltaavat ligandit lantanoidikomplekseissa - Uurasjärvi, Emilia (2017)
Redox-aktiiviset siltaavat ligandit on mahdollista hapettaa tai pelkistää suhteellisen pysyviksi radikaaleiksi inertissä atmosfäärissä. Siltaavina ligandeina ne voivat koordinoitua kahden tai useamman metalli-ionin välille. Paramagneettiset siltaavat radikaaliligandit ja lantanoidit ovat lupaavia rakenneosia yksittäismolekyylimagneettien valmistuksessa, sillä radikaalien diffuusit spinorbitaalit voivat peittää lantanoidien 4f-orbitaaleja, jolloin muodostuu voimakas vaihtokytkentä lantanoidin ja radikaalin välille. Lantanoidikompleksien magneettisuus syntyy lantanoidi-ionin elektronien, spin-ratakytkennän ja kidekenttäympäristön vuorovaikutuksista ja siihen vaikuttaa ligandien ja metallin välisen kytkennän lisäksi myös kompleksin symmetria. Yksittäismolekyylimagneetit ovat yhdisteitä, jotka toimivat erittäin matalissa lämpötiloissa kuten tavalliset magneetit, eli ne voidaan magnetisoida magneettikentässä ja ne säilyttävät magneettisuutensa, kun ulkoinen magneettikenttä poistetaan.