"Mä en enää oo se sama henkilö joka tuli tänne" : pakolaistaustaiset naiset - Suomi, oma kulttuuri ja kotimaa - Torkkeli, Assi (2017)
Tutkimus käsittelee pakolaistaustaisten naisten käsityksiä Suomesta, omasta kulttuurista ja kotimaista. Tarkastelun keskiössä ovat haastateltavien kokemukset Suomessa elämisestä ja suomalaisista, heidän näkemyksensä oman kulttuurin ylläpitämisestä ja heidän suhteensa kotimaihin. Pakolaisuuskokemus nähdään tutkimuksessa monivaiheisena prosessina, jossa yksilö havainnoi kulttuuri-identiteettiään, kodin paikkaa ja etnisyyttään uudella tavalla. Tutkimuksessa pyritään vastaamaan näihin kysymyksiin: Minkälaisina haastateltavat kokevat suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin sekä suomalaiset? Minkälaisia merkityksiä omalle kulttuurille annetaan? Minkälaisista osista naisten kulttuuri-identiteetti rakentuu? Minkälainen on heidän suhteensa kotimaihin? Minkälaisia sosiaalisia suhteita heillä on Suomessa ja transnationaalisesti?