Kontiolahtelaisten nuorten toiveet kunnan liikuntapaikoista ja -palveluista - Kontkanen, Lauri (2017)
Lauri Kontkanen (2017). Kontiolahtelaisten nuorten toiveet kunnan liikuntapaikoista ja - palveluista. Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma. Liikuntatieteellinen tiedekunta. Jyväskylän yliopisto, 68 s, 1 liite. Tausta. Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tutkia nuorten liikuntapaikka ja -palvelutoiveita Kontiolahdella. Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä ovat nuorten eniten harrastamat liikuntalajit, ja missä liikuntaseuroissa he liikkuivat. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin liikunnan harrastamisen esteitä. Tutkimukseni on jatkoa syksyllä 2013 valmistuneelle Kontiolahden liikuntapaikkasuunnitelmalle, jonka sain kunnalta tehtäväksi. Tässä tutkimuksessa on tarkoitus syventää tietoa lasten ja nuorten liikunnanharrastamisesta ja siihen liittyvistä toiveista. Metodit. Tutkimuksen otokseen kuuluivat Kontiolahden ainoan yläkoulun kaikki seitsemäsluokkalaiset (n=199) sekä noin 75 % Kontiolahden lukion kakkosluokkalaista (n=32). Lukiolaiset vastasivat nettikyselyyn omatoimisesti ja seitsemäsluokkalaisten kanssa kysely tehtiin johdetusti luokittain helmikuussa 2013. Saadut tulokset analysoitiin SPSS 20- ohjelmalla. Aineistoa analysoitiin frekvenssien, prosenttiosuuksien ja ristiintaulukoinnin sekä khiin neliö -testin avulla. Tulokset. Toivotuin liikuntapaikka nuorilla oli keila- ja uimahalli, jota toivoivat yli kolmannes nuorista. Kunnassa ei ollut kyselyn hetkellä kumpaakaan liikuntapaikkaa, mutta lähimmät uimahallit löytyvät naapurikunnasta Joensuusta. Lisää toimintaa kaivattiin tanssiin (27 %), jääkiekkoon (26 %), kuntosalitoimintaan (23 %) ja sählyyn (17 %). Suurimmat esteet nuorten liikunnalle olivat ajanpuute, harrastuksen kalleus ja harrastustoverin puute. Eniten harrastetut vapaa-ajan harrastukset olivat seitsemäsluokkalaisilla talvella laskettelu (27 %), kesällä uinti (38 %) sekä syksyllä ja keväällä lenkkeilyn eri variaatiot (28 %). Lukion kakkosluokkalaisten harrastetuimmat lajit olivat talvella hiihto (25 %), keväällä, kesällä ja syksyllä lenkkeily (20 %) ja juoksu (17 %) sekä pyöräily (16 %). Laskettelun harrastajamäärä oli valtakunnallisesti verrattuna hyvin suuri ja oli yhteydessä asuinpaikan etäisyyteen laskettelukeskuksesta. Johtopäätökset. Kontiolahden urheiluseurojen tuottamat palvelut vastasivat vain osittain nuorten liikuntapalvelutoivomuksia, sillä urheiluseuroihin kuuluvista nuorista 62 % harrasti jotakin lajia ulkopaikkakuntalaisessa seurassa. Näissä harrastetaan yleisimmin lajia, jonka tarjontaa ei ollut Kontiolahdella. Eniten puutteita oli tanssin, jääkiekon ja uinnin harrastusmahdollisuuksissa. Liikunnanharrastamisen olosuhteet ja mahdollisuudet kunnassa sekä vuodenajat heijastuivat nuorten liikuntakäyttäytymiseen. Avainsanat: liikuntapaikka, liikuntapalvelut, urheiluseura, laji, toiveet, esteet, nuoret