Suosittelujärjestelmät ja niiden käyttäjäkokemukseen vaikuttavat järjestelmän ominaisuudet - Torkkeli, Tuomas (2017)
Suosittelujärjestelmät ovat järjestelmiä, jotka ehdottavat ja suosittelevat käyttäjälle juuri häntä kiinnostavaa sisältöä tai tuotteita. Alun perin suosittelujärjestelmiä alettiin kehittämään informaatiotulvan hallitsemiseen sekä tiedonhaun tueksi. Nykyään niillä on kuitenkin keskeinen rooli monissa verkkopalveluissa ja –sivustoissa, kuten verkkokaupoissa, suoratoistopalveluissa sekä sosiaalisessa mediassa. Suosittelujärjestelmien arviointi on perinteisesti keskittynyt järjestelmän hyödyntämien algoritmien arviointiin, mutta viime vuosina suosittelujärjestelmiä on alettu tutkimaan enemmän myös käyttäjän näkökulmasta. Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu tutkielma käsittelee suosittelujärjestelmiä käyttäjäkokemuksen näkökulmasta. ISO 9241-210:2010 -standardi määrittelee tiivistetysti käyttäjäkokemuksen muodostuvan henkilön tuotteen, järjestelmän tai palvelun käytön ja/tai ennakoidun käytön aikaansaamista tunteista, aistimuksista ja reaktioista. Tutkielman tarkoituksena oli tunnistaa suosittelujärjestelmien käyttäjäkokemukseen vaikuttavia järjestelmän ominaisuuksia sekä tunnistaa, miten nämä ominaisuudet vaikuttavat käyttäjäkokemukseen. Suosittelujärjestelmän käyttäjäkokemukseen vaikuttavista välineellisistä järjestelmän ominaisuuksista tutkielmassa tunnistettiin suositusten tarkkuus, suositusten monipuolisuus, järjestelmän sijoittelu ja navigoitavuus sekä käyttäjäprofiilien kehittyminen ja muokattavuus. Näiden havaittiin vaikuttavan käyttäjäkokemukseen koetun järjestelmän tehokkuuden, hyödyllisyyden, helppokäyttöisyyden, käyttäytymisen hallittavuuden ja valinnan vaikeuden helpottumisen kautta. Hedonisista järjestelmän ominaisuuksista taas tunnistettiin uusien suositusten mielenkiintoisuus ja odottamattomuus, suositusten tuttuus sekä suositusten perustelut. Näiden havaittiin vaikuttavat käyttäjäkokemukseen aikaansaamalla yllättävyyttä, herättämällä uutuudenviehätystä sekä parantamalla järjestelmää ja sen suosituksia kohtaan koettua luotettavuutta.