Liquid chromatography in pharmaceutical analytics - Sneck, Annika (2017)
Tutkielmassa perehdytään nestekromatografian käyttöön lääkeaineanalytiikassa. Korkean erotuskyvyn nestekromatografia (HPLC) on suosittu menetelmä lääkeaineiden analysoinneissa, esimerkiksi pitoisuuksien tai epäpuhtauksien määrityksissä. HPLC-menetelmät voidaan luokitella useisiin alalajeihin ja käänteisfaasinestekromatografia (RP-HPLC) on niistä suosituin lääkeaineanalytiikassa. Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään erityisesti nopeaa nestekromatografiaa. Analyysimenetelmiä voidaan nopeuttaa sopivan kolonnin avulla. Tavanomainen HPLC-ajo on mahdollista toteuttaa lyhyemmässä ajassa käyttämällä lyhyttä kolonnia tai kolonnia, jossa partikkelikoko on pieni. Kuitenkin tehokkain tapa on käyttää kiinteäytimistä kolonnia. Jos ultrakorkean erotuskyvyn nestekromatografian (UHPLC) vaatimat laitteistot ovat saatavilla, niin useimmat tavanomaiset HPLC-menetelmät voidaan muuntaa UHPLC-menetelmiksi eivätkä lääkeaineanalyysien laatuvaatimukset kärsi. Työssä esitellään useita detektoreita, joita voidaan käyttää yhdessä HPLC:n kanssa. Ultraviolettisäteilyn (UV) absorption mittaamiseen käytetyt UV/Vis- ja fotodiodirividetektorit (PDA) ovat yleisimmin käytettyjä detektoreita. Tutkielmassa kuitenkin keskitytään tarkastelemaan ja vertailemaan aerosolipohjaisia detektoreita johtuen niiden universaalista luonteesta; ne saavat aikaan vasteen mistä tahansa yhdisteestä. Kirjallisuuskatsauksessa esitellyt aerosolipohjaiset detektorit ovat varautuneen aerosolin detektori (CAD), haihduttava valonsirontadetektori (ELSD) sekä kondensaationukleaatio valonsirontadetektori (CNLSD). Työssä esitellään useita kirjallisuusesimerkkejä aerosolipohjaisten detektoreiden käytöstä lääkeaineanalytiikassa. Kirjallisuuslähteiden perusteella detektorit kykenivät havaitsemaan lääkeaineyhdisteet riittävällä tarkkuudella ja herkkyydellä. Kuitenkin käytettäessä CAD- ja CNLSD-detektoreita saatiin parempia tuloksia kuin käytettäessä ELSD-detektoria. Toisaalta kirjallisuuden mukaan CNLSD-detektori saattaa olla monimutkainen käyttää ja sillä saadut tulokset riippuvat analyytistä, joten CAD-detektori on usein parempi vaihtoehto lääkeaineiden analytiikassa.