Ammoniumnitraatin kidefaasitransitiot - Harju, Mauno (1990)
Työ jakautuu laajahkoon kirjalliseen osaan ja kokeelliseen osaan. Kirjallinen osa käsittelee yleisia ammoniumnitraatin valmistukseen ja kemiaan liittyvia seikkoja sekä erityisesti sen seitsemää kiderakennetta. Eri rakenteet ja niiden väliset transitiot esitellään painopisteen ollessa rakenteille tunnusomaisessa dynaamisessa epäjarjestäytymisessä. Eri tutkijoiden antamien ristiriitaisten tietojen pohjalta on hahmotettu kosteuden merkitystä transitioihin. Tärkeimmät keskustelua synnyttäneet erimielisyydet liittyvät kosteuden merkitykseen IV <=> III-transition esiintymiselle. Eri tutkijoiden raporteista syntyy käsitys, että kosteuden määrä ei ole määräävä tekijä, mutta kosteudella selvästikin on merkitystä. Kirjallisuudesta ei selviä tarkemmin, mitkä kosteuden aiheuttamat tekijät vaikuttavat transition esiintymiseen tai sen tapahtumislampötilaan.