Virtuaaliseen yhteisöllisyyteen vaikuttavat tekijät - Tanskanen, Antti-Pekka (2017)
Virtuaaliset yhteisöt ovat melko uusi tutkimuksen aihe. Niissä tapahtuu asioita, joista ei tiedetä vielä kovin paljoa. Niissä esiintyvällä yhteisöllisyydellä voi olla hyviä, tai huonoja vaikutuksia. Tutkimus selvittää osatekijöitä, jotka vaikuttavat virtuaalisen yhteisöllisyyteen. Siihen voitaisiin pyrkiä vaikuttamaan niiden avulla. Tekijöitä kerättiin lähinnä edeltävästä kasvokkaisten yhteisöjen tutkimuksesta, mutta myös muualta, kuten käytettävyyden tutkimuksesta. Ne ryhmiteltiin hypoteettisen tutkimusmallin alle, joka koostui mikrosysteemistä, käyttäjäkokemuksesta ja yksilön ominaisuuksista. Tämän jälkeen oletetut tekijät operationalisoitiin ja ne testattiin empiirisesti kyselyllä, joka lähetettiin kahdelle web-foorumille. Kerätty data testattiin faktori-analyysillä, korrelaatio-analyysillä ja regressio-analyysillä. Lopulta löydettiin kolme tekijää, jotka tämän tutkimuksen datan perusteella vaikuttaisivat tunteeseen virtuaalisesta yhteisöllisyydestä. Virtuaalinen yhteisöllisyyden tunne mitattiin aikaisemmassa tutkimuksessa käytetyllä mittarilla. Löydetyt tekijät olivat yhteinen jaettu historia, emotionaalinen tuki ja informationaalinen tuki. Ne faktoroituivat hyvin ja niillä oli tilastollisesti merkittävää korrelaatiota virtuaalisen yhteisöllisyyden tunteen mittariin. Niillä kaikilla kolmella oli, myös regressio-mallissa, tilastollisesti merkittävää (yksisuuntaista, tai suoraan verrannollista) vaikutusta. Selitettävänä muuttujana oli virtuaalinen yhteisöllisyys. Huomattiin myös, että yhteisön rajat määrittyvät virtuaalisesti eri tavoin kuin kasvokkain. Hypoteettinen tutkimusmalli sai jonkin verran tukea käyttäjäkokemuksen osalta ja melko vähän mikrosysteemin osalta, eikä ollenkaan yksilön ominaisuuksien osalta. Laajempialainen tutkimus voisi tuoda sen suhteen lisäselvyyttä.