Western blot characterization of exosomes isolated from rat plasma and evaluation of the efficiency of a precipitation method in exosome isolation - Heiskanen, Mette (2017)
Eksosomit ovat halkaisijaltaan 40-100 nm kokoisia solunulkoisia vesikkeleitä, joita solut erittävät solunsisäisen multivesikulaarisen rakkulan yhdistyessä solukalvoon. Eksosomit ovat tärkeässä roolissa solujen välisessä viestinnässä, sillä ne kuljettavat monenlaisia biomolekyylejä, kuten useita eri RNA-tyyppejä, lipidejä ja proteiineja. Aivoissa eksosomit liittyvät neurodegeneratiivisiin sairauksiin, kuten Parkisonin tautiin, Alzheimerin tautiin ja aivovammaan. Eksosomit kykenevät läpäisemään veri-aivoesteen, ja tutkijat ovatkin esittäneet paljon kiinnostusta eksosomien mahdollisuuksiin uutena hoitokeinona. Lisäksi eksosomien kuljettamat molekyylit sisältävät tietoa eksosomit erittäneen solun toiminnoista, minkä ansiosta ne voisivat mahdollisesti toimia biomarkkereina eri sairauksille. Eksosomeja voidaan puhdistaa usealla tavalla, esimerkiksi saostamalla, ultrafuugaamalla ja pylväskromatografialla. Puhdistuksen onnistumisen toteamiseksi suositellaan eksosomien karakterisointia ISEV:n (International Society for Extracellular Vesicles) asettamien suuntaviivojen mukaisesti.