Ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhta ja ylisitoutuneisuus työpaikan vaihtojen ennustajina kahdeksan vuoden pitkittäistutkimuksessa - Rissanen, Laura; Vihuri, Emma (2017)
Tutkimuksessamme testattiin Siegristin (1996) ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhdan mallin kuvaajien (ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhta, ylisitoutuneisuus) yhteyttä työpaikan vaihtoihin. Kahdeksan vuoden pitkittäistutkimuksen aineisto kerättiin suomalaisten ammattihenkilöiden joukosta tutkimusvuosina 2006 (n = 747), 2008 (n = 422), 2010 (n = 368), 2012 (n = 325) ja 2014 (n = 273). Tutkimuksen alkaessa (2006) osallistujat työskentelivät esimiesasemassa pääosin tekniikan alalla ja heistä suurin osa oli miehiä (85 %). Ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhtaa ja ylisitoutuneisuutta mitattiin 23-osioisella ERI-kyselyllä tutkimusvuosina 2006, 2008, 2010 ja 2012. Toteutuneita työpaikan vaihtoja tutkittiin aikaväleillä 2006–2008, 2008–2010, 2010–2012 ja 2012–2014. Logistisen regressioanalyysin tulokset osoittivat, että ponnisteluiden ja palkkioiden epäsuhta ennusti työpaikan vaihtoja aikaväleillä 2006–2008 ja 2010–2012. Ylisitoutuneisuudella ja sen muuntavalla vaikutuksella ei ollut roolia työpaikan vaihtojen ennustajana. Epäsuhta kuormittaa työntekijöitä ja tutkimuksessamme seurauksena työntekijät vaihtoivat työpaikkaa. Organisaatio voi ennaltaehkäistä epäsuhdan kuormittavuudesta seuraavia työpaikan vaihtoja esimerkiksi lisäämällä palkkioita oikeudenmukaisella palkitsemisjärjestelmällä.