Puuttuvuuden mallintaminen FINRISKI-tutkimuksessa - Hirvonen, Elli (2017)
Puuttuva tieto on ongelma terveystutkimuksissa, koska tutkimukseen osallistujat ja ei-osallistujat usein eroavat toisistaan. Puuttuvuuden mallintaminen on tärkeää, jotta tuloksia pystyttäisiin korjaamaan ja jatkossa ottamaan mallinnettu puuttuvuus paremmin huomioon tutkimusta suunnitellessa. Myös Kansallinen FINRISKI-tutkimus kärsii puuttuvuudesta, sillä tutkimuksen osallistumisprosentti on laskenut jatkuvasti. Tutkimus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väestötutkimussarja, jonka tavoitteena on seurata kansantauteja ja niiden riskitekijöitä Suomessa sekä tarkkailla suomalaisten terveydentilaa. Tässä työssä pyritään mallintamaan Kansallisen FINRISKI-tutkimuksen puuttuvuus tarkastelemalla, kuinka osallistumisaktiivisuus on muuttunut vuosien edetessä miehillä ja naisilla eri tutkimusalueilla.