Kirjoittaja piirissä : vertaisryhmään kuulumisen merkityksistä ja KynäilijäHilimat-kirjoittajaryhmä - Myllykangas, Jonna (2017)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kirjoittajien vertaisryhmän muodostumista ja sen merkitystä jäsenilleen. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, mitä erilaisia merkityksiä kirjoittajaryhmään kuulumisella on ryhmän jäsenelle. Kirjoittaminen on usein yksinäistä työtä, ja antautuminen toisten arvioitavaksi usein hyvinkin henkilökohtaisten tekstien myötä voi joskus olla vaikeaa, ehkä jopa mahdotonta. Vertaisryhmään kuuluminen mahdollistaa muiden jäsenten osaamisen hyödyntämisen, tarjoaa uusia näkökulmia sekä omiin teksteihin että kirjoittamisen alaan ylipäätään. Palautteen kautta kirjoittajalle tarjoutuu yksityiskohtaisten huomioiden ja muokkausehdotusten lisäksi kokonaisvaltainen käsitys siitä, miten on tekstissään onnistunut ja toimiiko tarina vai ei. Vastavuoroisuus palautteen antamisen ja saamisen suhteen on näiden yhteistyöryhmien ydin, ja kokemusten vaihtaminen samojen asioiden kanssa kamppailevien vertaisten kanssa on kuin ylimääräinen bonus, jonka toiminta tarjoaa. Toisaalta samassa veneessä olemisen ajatus saattaa rohkaista uudenlaisiin kokeiluihin ja itselle asetettujen, usein näkymättömien, rajojen rikkomiseen. Ryhmän jäsenyys ja sen myötä muodostunut yhteenkuuluvuuden tunne voimaannuttaa. Kirjoittajaryhmä on jäsentensä summa ja on tärkeää huomioida, etteivät erilaiset tarpeet ja tavoitteet ryhmään kuulumisen suhteen ole toisiaan poissulkevia. Tutkimusaineisto koostui sähköpostikyselystä, joilla kerättiin vastauksia kuudelta saman kirjoittajaryhmän jäseniltä. Vastaajat kuvailivat omia kokemuksiaan ryhmän jäsenyydestä, ja oman kirjoittamisensa tavoitteellisuudesta. Yhden vastaajan osalta tutkimukseen kuuluivat vielä syventävät kysymykset liittyen niihin merkityksiin, joita kirjoittamisen lisäksi ryhmään kuulumisella on. Lisäksi aineistoon kuuluivat nauhoitteet kahdelta kirjoittajaryhmän tapaamiskerralta.