Fyysiset ominaisuudet ja motoriset taidot urheilevilla 10-12 -vuotiailla tytöillä - Poijärvi, Iivari; Sievänen, Sami (2017)
Poijärvi, I. & Sievänen, S. 2017. Fyysiset ominaisuudet ja motoriset taidot urheilevilla 10–12 -vuotiailla tytöillä. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, liikuntapedagogiikan pro gradu –tutkielma, 104 s., 1 liite. Hyvät motoriset valmiudet ja fyysiset ominaisuudet helpottavat arjen selviytymisessä, liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa sekä edistävät urheilulajien harjoittelua ja omassa urheilulajissa menestymistä. Tässä tutkimuksessa oli tarkoituksena tutkia lajiharjoittelun ja taustamuuttujien yhteyttä motorisiin taitoihin ja fyysisiin ominaisuuksiin, lajien välisten tulosten vertailua sekä taito- ja ominaisuustestien yhteyksiä. Mittareina on käytetty Kasvaurheilijaksi- palvelun taitovalmius- ja ominaisuustestejä, jotka mittaavat lasten ja nuorten motorisia perustaitoja ja fyysisiä ominaisuuksia. Tutkimuksen aineistona käytettiin primääriaineistoa, jossa 10–12 -vuotiaita (n=34, muodostelmaluistelijoita 10, uimareita 7, yleisurheilijoita 7 ja joukkuevoimistelijoita 10) eri urheiluseuroissa urheilevien tyttöjen suorituksia mitattiin taitovalmius- ja ominaisuustesteillä. Tämän poikkileikkaustutkimuksen aineisto kerättiin syksyn 2016 ja kevään 2017 aikana. Tutkimuksen päätulokseksi saatiin, että neljää eri lajia harrastavista tytöistä joukkuevoimistelijat erosivat tilastollisesti merkitsevästi liikkuvuustesteissä kaikkiin muihin lajeihin nähden. (p < ,05). Lisäksi joukkuevoimistelijat olivat muodostelmaluistelijoita tilastollisesti parempia sisupunnerruksessa, esteen yli kinkkauksessa, sivuttaishyppelyssä, sivuttaissiirtymisessä ja heitokiinniottoyhdistelmässä. Joukkuevoimistelijat olivat uimareita parempia sivuttaishyppelyssä ja yleisurheilijoita parempia sivuttaissiirtymisessä. Taustamuuttujista iällä ja lajin ulkopuolisella harjoittelun määrällä oli suurin yhteys kaikkien tyttöjen taitovalmius- ja ominaisuustesteihin. Fyysisten ominaisuuksien ja taitovalmiuksien välillä havaittiin 5 -loikalla sekä kuntopallon heitolla olevan yhteyttä kaikkien muiden taitomuuttujien, paitsi tasapainoilun takaperin kanssa. Taitovalmiusmuuttujista esteen yli kinkkauksella, sivuttaishyppelyllä ja sivuttaissiirtymisellä oli eniten yhteyttä ominaisuusmuuttujiin. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että taitovalmius- ja ominaisuustesteissä hyviä tuloksia sai, kun harjoittelu tai urheilulajin luonne sisälti monipuolisesti motorisia perustaitoja. Sen lisäksi harjoittelun tuli kohdistua koko vartaloon, siten että se harjaannutti kaikkia ominaisuuksia. Motoriset taidot ja fyysiset ominaisuudet kehittyvät myös luontaisesti kasvamisen myötä, sillä iän yhteys taitovalmius- ja ominaisuusmuuttujiin oli harjoittelua suurempi. Tutkimuksen rajoitusten vuoksi, tuloksia ei voi yleistää koskemaan kaikkia urheiluseuroissa harrastavia tyttöjä, mutta tulokset tukevat monipuolisen harjoittelun merkitystä. Lisää tutkimusta tarvitaan eri urheilulajien vaikutuksesta motorisiin perustaitoihin ja fyysisiin muuttujiin.