Ekososiaalinen sosiaalityö ja luonnonmukainen maatalous : yhteisen muutoksen mahdollisuuksia? - Goman, Jaana (2017)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko perusteita aloittaa ekososiaalisen sosiaalityön ja luonnonmukaisen maatalouden (luomumaatalouden) välinen keskustelu yhteiskunnallisen muutoksen kontekstissa. Keskustelun avauksessa tavoittelen tutkimuksellista ja käytännön yhteistyötä kohti tavoitteellista yhteiskunnallista muutosta, joka jo lähtökohtaisesti sisältyy sosiaalityön eetokseen. Ekososiaalisen yhteiskunnallisen muutoksen paikannan ekososiaaliseen transformaatioon. Lähden esioletuksesta, että luomumaatalouteen sisältyy jonkinlainen yhteiskunnallisen muutoksen tavoite. Tutkimustehtävänä on kartoittaa kirjallisuuskatsauksen aineiston kautta luomumaatalouden yhteiskunnallista muutosta ja tarkastella sitä ekososiaalisen sosiaalityön viitekehyksessä. Käytän harkinnanvaraista aineistoa jäsentääkseni ekososiaalista transformaatiota ekososiaalisen sosiaalityön näkökulmasta ja kartoittamaan ekososiaalisen sosiaalityön ja luomumaatalouden kehitysvaiheita ja yhteiskunnallista roolia. Jäsennän luomumaatalouden kirjallisuuskatsauksen aineistoa teemoittamalla, josta etenen yhteenvetoon ja tulkintaan luomumaatalouden yhteiskunnallisen muutoksen ilmiöstä. Reflektoin tulkintaa edelleen ekososiaaliseen viitekehykseen ja ekososiaalisen transformaation näkökulmaan. Johtopäätöksenä voin todeta, että ekososiaalisen sosiaalityön ja luomumaatalouden ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen oikeudenmukaisuus sekä yhteiskuntakriittisyys antavat perusteita yhteiselle keskustelun avaukselle kohti transformatiivista muutostoimintaa ja tutkimusta ruokajärjestelmän kontekstissa.