Tiedonlouhintateknologian hyödyntäminen urheiluvedonlyönnissä - Saarelainen, Patrik (2017)
Tutkimus on systemaattisena kirjallisuuskatsauksena toteutettu kandidaatin tutkielma, jossa esitetyt määritelmät sekä löydetyt tulokset on saatu käyttäen lähdekirjallisuutena aiheesta aiemmin suoritettuja tutkimuksia. Tutkielman tarkoituksena on selvittää onko tiedonlouhintateknologiaa hyödyntämällä mahdollisuutta saavuttaa tuottoja urheiluvedonlyönnissä. Tutkielmassa esitellään vedonlyönnin teoriaa sekä määritellään alaan olennaisesti liittyvät käsitteet. Tämä tutkielma vastaa kaikkiaan kolmeen tutkimuskysymykseen: 1) Voidaanko vedonlyöntiä harjoittaa sijoitustoimintana? 2) Ovatko vedonlyöntimarkkinat tehokkaat? ja 3) Onko tiedonlouhintateknologiaa hyödyntämällä mahdollisuus saavuttaa tuottoja urheiluvedonlyönnissä? Sisällössä havaitaan urheiluvedonlyönnin olevan lähempänä perinteistä sijoitustoimintaa kuin uhkapeliä. Lisäksi selvitettiin vedonlyöntimarkkinoiden olevan tehokkaat, mutta ei kuitenkaan täysin tehokkaat. Tutkimustuloksina todetaan, että käsitellyt tulokset tiedonlouhintateknologiaa hyödyntävistä tutkimuksista osoittivat, että yhdelläkään algoritmilla ei saavutettu sellaisia tuloksia, että voisi varmuudella sanoa algoritmista olevan kiistatonta hyötyä urheiluvedonlyönnissä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tietoa keräämällä ja sitä tietokannoista louhimalla kykenee rakentamaan algoritmeja, jotka saavuttavat paremman tuloksen kuin puhdas arvaaminen tai vetojen asettaminen esimerkiksi pelkkien kotijoukkueiden voiton puolesta. Joka tapauksessa teoreettinen mahdollisuus tuottoihin urheiluvedonlyönnissä tiedonlouhintateknologiaa hyödyntämällä on olemassa.