Iäkkäiden omaishoitajien masennusoireet ja niitä selittävät tekijät - Järvinen, Viivi (2017)
Ikäihmisten määrän kasvaessa omaishoito pitkäaikaishoidon järjestämisen mahdollisuutena on yhä varteenotettavampi hoitomuoto. Omaishoitajilla on havaittu esiintyvän enemmän masennusoireita muuhun väestöön verrattuna, ja ne vaarantavat omaishoitajan jaksamisen sekä koko omaishoitosuhteen. Aiempien tutkimusten mukaan hoidettavan käytösoireet, omaishoitoon käytetty aika, omaishoitajan taloudelliset vaikeudet sekä tuen puute selittävät masennusoireita. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoitus on selvittää iäkkäiden omaishoitajien masennusoireisiin yhteydessä olevia tekijöitä. Tutkimusaineisto koostuu osasta Tutkimus- ja kehittämiskeskus GeroCenterin, Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen, Gerontologian tutkimuskeskuksen ja Kuntoutus Peurungan kehittämishankkeen etäkuntoutusinterventiota omaishoitajille, jonka interventio- ja kontrolliryhmän tutkittavien alkumittausten tuloksista tutkielma on toteutettu poikkileikkausasetelmalla. Tässä tutkielmassa masennusoireita tarkasteltiin BDI-II -mittarilla ja muista psykologisista muuttujista tarkasteltiin koherenssin tunnetta SOC-13 -mittarilla ja kuormittuneisuutta COPE -indeksillä mitattuna. Lisäksi tarkasteltiin fyysistä suorituskykyä SPPB -mittarilla ja iän ja sukupuolen yhteyksiä muihin muuttujiin. Tilastollisina menetelminä käytettiin frekvenssijakaumien ja korrelaatioiden tarkastelua sekä lineaarista regressioanalyysiä. Tutkielman aineisto koostui 54 henkilöstä, jotka olivat iältään 59-88 vuotiaita. Ikääntyneistä omaishoitajista 49%:lla esiintyi jonkinasteisia masennusoireita ja 51%:lla ei ollut masennusoireita. Regressioanalyysissä voimakkaampi koherenssin tunne oli yhteydessä masennusoireiden vähäisyyteen (B -0,42; 95%CI -0,57 - -0,27) ja suurempi kuormittuneisuus oli yhteydessä voimakkaampiin masennusoireisiin (B 0,51; 95%CI 0,08- 0,94). Koherenssin tunne ja koettu kuormittuneisuus selittivät 58% masennusoireiden vaihtelusta, kun mallin kokonaisselitysosuus oli 60% (p<0,001). Tutkielman johtopäätöksinä todetaan, että omaishoitajien kokema voimakas koherenssin tunne on yhteydessä vähäisempiin masennusoireisiin, kun suurempi kuormittuneisuuden kokeminen on yhteydessä voimakkaampaan masennusoireiluun. Tulosten perusteella näyttäisi, että koherenssin tunteen yhteys masennusoireisiin tulisi huomioida omaishoitajien hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemisessa ja tukitoimien oikea-aikaisessa kohdentamisessa. Lisätutkimusta masennusoireisiin vaikuttavista tekijöistä tarvitaan pitkittäisasetelmassa.