Cultural diversity and the teacher's profession : secondary school English teachers' experiences of cultural diversity in teacher training and classrooms in Finland - Girsén, Otto (2017)
Maahanmuutto Suomeen nykyisessä muodossaan on kohtalaisen uusi ilmiö. Maahanmuuton lisääntyessä myös koulujen oppilaista yhä isompi osa ovat kasvaneet elämänsä aikana jossain toisessa kulttuurissa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten englannin opettajat kokevat tämän Suomessa jatkuvasti lisääntyvän ilmiön työelämässään. Tutkimuksessa pohdittiin myös opettajankoulutuksesta saatavia resursseja monikulttuuristen luokkien opettamiseen. Tätä selvittääkseni haastattelin kolmea opettajaa, jotka työskentelevät monikulttuurisuudesta tunnetulla alueella. Haastateltavat olivat saaneet opettajankoulutuksensa eri kaupungeissa. Oppilaiden kulttuuritaustojen vaikutusta luokkahuoneopetukseen on tutkittu jonkin verran. Opetuksessa on hyödyllistä huomioida oppilaiden kulttuurillinen ja kielellinen tausta, mutta Suomessa aihetta ei ole tutkittu vielä riittävästi. Aikaisemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että Suomessa opettajat kokevat lisääntyvän monikulttuurisuuden isoksi ongelmaksi opettajan ammatissa. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että opettajat kokevat kulttuurin olevan tärkeä vaikuttaja luokkahuoneissa. Tämän huomioimiseen liittyy kuitenkin useita ongelmia, kuten mahdollinen kielimuuri ja puutteelliset resurssit. Tämän lisäksi tutkimuksessa ilmeni, että pääkaupunkiseudun ulkopuolella oppilaiden kulttuurilliset taustat oli otettu opettajankoulutuksessa huomioon hyvin välttävästi. Suomen opettajankoulutuksen tulisi kehittyä niin, että jatkuvasti lisääntyvä monikulttuurisuus olisi opettajille helpompaa ottaa huomioon luokkahuoneessa.