"-society is changing and, if divorce is introduced, it will merely be a reflection of those changing values in our society-" : the changes in perceptions of divorce in the Republic of Ireland through the public divorce discourses between 1986 to 1995 - Lakka, Jemina (2017)
Vuonna 1995 Irlannin tasavallan hallitus päätti pitää jo toistamiseen kansanäänestyksen avioeron laillistamisesta. Ensimmäistä kertaa kansanäänestys oli pidetty asian tiimoilta vuonna 1986. Tällöin lakiehdotus ei mennyt läpi yli 60 % äänestäessä sitä vastaan. Vuonna 1995 tilanne oli kuitenkin toinen, ja lakiehdotus meni läpi vajaalla 9 000 äänellä. Irlanti oli ollut hyvin konservatiivinen valtio, jonka perustuslaki oli taannut valtion suojelevan perhettä yhteiskunnan tärkeimpänä instituutiona. Tämä johtui valtion ja katolilaisen kirkon hyvin tiiviistä suhteesta. Katolilainen kirkko oli varmistanut asemansa Irlannissa vuonna 1937, jolloin sen erikoisasema kirjattiin perustuslakiin. Tätä ei muutettu kuin vasta vuonna 1973, jolloin sen erityisasema poistettiin kansanäänestyksen jälkeen. Mitä tämä katolilainen erityisasema tarkoitti suhteessa perheeseen, oli että ainoastaan avioliiton kautta muodostettu perhe oli oikea. Se tarkoitti myös naisen alisteista asemaa perheessä. Naisen paikan koettiin olevan kotona äitinä, ja oli olemassa erilaisia rajoituksia koskien aviollisten naisten palkkaamista. Tämä suhde katolilaisen kirkon ja valtion välillä alkoi muuttua 1970 -luvulla. Silloin Irlannista tuli osa EY:tä, ja massamedia alkoi levittäytyä. Myös ulkomaalaiset yritykset kiinnostuivat Irlannista, ja heidän palkatessa naisia, naisten asema alkoi myös muuttua. Näillä muutoksilla oli myös vaikutus avioliittoon. Avioliiton mieltäminen pyhäksi asiaksi oli murroksessa. Perheen hylkäyksistä tuli arkipäivää, ja laillisen avioeron ollessa mahdoton, eronneet alkoivat muodostaa uusia perheitä ilman minkäänlaista oikeusturvaa. Myös nuorten kiinnostus avioitua oli laskussa, ja tässä vaiheessa hallitus päätti, että oli aika tehdä asialle jotain. Tutkielmani tarkastelee avioero-käsitteen muutosta ja muutoksen syitä kyseisinä vuosina. Tätä varten on valittu kolme diskurssia, joiden kautta avioeroa ja avioliittoa tarkastellaan. Nämä kolme diskurssia ovat talous, uskonto, ja naiset sekä lapset. Näiden diskurssien avulla pyrin osoittamaan kuinka naisten aseman muutoksella, talouden kasvulla sekä uskonnollisella hiipumisella oli vaikutus avioero-diskurssiin niin että se meni läpi vuonna 1995. Alkuperäislähteinä tässä tutkimuksessa on käytetty parlamenttikeskusteluja sekä katolilaisen kirkon kannanottoja.