Miten henkilökohtaiset työtavoitteet ovat yhteydessä työn intohimoon - Anonen, Anni; Hemilä, Eeva (2017)
Tässä tutkimuksessa tarkastelimme toimihenkilöiden henkilökohtaisia työtavoitteita sekä niiden yhteyttä harmoniseen ja pakonomaiseen työn intohimoon. Tutkimme suomalaisia toimihenkilöitä (n = 266, keski-ikä 39, kh = 3,3, vaihteluväli 31 – 44), jotka osallistuivat poikkileikkaustutkimukseen vuonna 2014. Tutkittavista 80,5 % oli miehiä ja esimiesasemassa työskenteli 70,7 %. Henkilökohtaisia työtavoitteita kartoitettiin avoimella kysymyksellä, ja työn intohimoa 12-osioisella kyselyllä. Henkilökohtaiset työtavoitteet luokiteltiin seitsemään luokkaan: pätevyys (24,4 %), hyvinvointi (20,9 %), organisaatio (15,8 %), työn vaihto (13,3, %), raha (10,0 %), urakehitys (9,6 %) ja työn varmuus (6,0 %). Hierarkkinen lineaarinen regressioanalyysi osoitti, että henkilökohtaisten työtavoitteiden luokista pätevyys oli yhteydessä korkeaan pakonomaiseen työn intohimoon, organisaatio oli yhteydessä korkeaan harmoniseen työn intohimoon, ja työn vaihtoon liittyvät henkilökohtaiset työtavoitteet olivat yhteydessä matalaan harmoniseen työn intohimoon. Henkilökohtaisten työtavoitteiden tiedostaminen auttaa ymmärtämään syitä työnteon taustalla, mitä voidaan käyttää hyödyksi esimiestyössä työntekijöiden motivoinnissa ja työnohjauksen tukena työhyvinvoinnin lisäämisessä.