Mitä Vincitillä tehdään oikein? : viestinnän rooli työssä viihtymiseen - Hiltunen, Karoliina (2017)
Työn tehokkuus ja sen lisääminen puhututtavat Suomessa 2000-luvulla. Toisessa ääripäässä pyritään vähentämään lomia ja pidentämään työaikaa. Toisessa päässä taas pyritään lisäämään työntekijöiden työhyvinvointia tehokkuuden parantamiseksi. IT-alan yritys Vincit on valittu kolme kertaa Suomen parhaaksi työpaikaksi, ja vuonna 2016 se valittiin Euroopan parhaaksi työpaikaksi. Sen lisäksi, että työntekijät viihtyvät Vincitillä, yritys tuplasi tuottonsa poistettuaan esimiesrakenteen kokonaan. Vincit on mielenkiintoinen esimerkki tehokkuuden lisäämisestä työhyvinvoinnin keinoin. Tämän tutkimuksen tarkoitus olikin selvittää, mitä Vincitillä tehdään oikein. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, millainen rooli viestinnällä on Vincitin työntekijöiden töissä viihtymisen kannalta sekä heidän kokemuksissaan johtamisesta. Vincitin työntekijöiden kokemuksia tutkittiin avoimen teemahaastattelun keinoin haastattelemalla viittä Vincitin työntekijää. Haastatteluihin perustuva aineisto käsiteltiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tulosten mukaan viestinnällä on niin suora kuin välillinenkin rooli työntekijöiden kokemuksissa. Lisäksi aineistosta löytyi kokemuksia, joihin viestinnällä ei voinut suoraa vaikuttaa, mutta joiden ilmetessä viestinnän merkitys korostui. Myös kokemuksia, joissa viestinnällä ei ollut ollenkaan roolia, löytyi tutkimuksessa. Tutkimuksen vahvuuksia ovat Suomen paras työpaikka kohdeorganisaationa sekä aiheen ajankohtaisuus. Tutkimuksen suurin rajoite on pieni otosokoko sekä viestinnän operationaalistamisen vähäisyys.