Palautumisen ja hoivavelvoitteiden yhteys työssä koettuun innostukseen ja uupumukseen eri-ikäisillä työntekijöillä - Ollila, Maria (2017)
Tutkielmassa tarkasteltiin työn vaatimukset ja voimavarat -mallin, voimavarojen säilyttämisteorian sekä elämänkulun motivaatiomallin viitekehyksistä käsin sitä, miten palautuminen (psykologinen työstä irrottautuminen, rentoutuminen, taidonhallinta ja vapaa-ajan hallinta), hoivavelvoitteiden kuormittavuus ja taloudellinen tilanne ennustavat työssä koettua innostusta ja uupumusta eri-ikäisillä (alle 35-vuotiaat, 35-49 -vuotiaat, 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat) ja eri sukupuolta olevilla työntekijöillä. Lisäksi tarkasteltiin, eroavatko työntekijät työuupumuksessa, työssä koetussa innostuksessa sekä palautumisessa iän ja sukupuolen suhteen. Tutkimukseen osallistui 1415 työntekijää (829 naista ja 586 miestä), jotka vastasivat heille työterveyspalvelujen kautta lähetettyyn työhyvinvointia koskevaan kyselyyn. Tutkimusmenetelminä käytettiin kaksisuuntaista monimuuttujaista varianssianalyysiä (MANOVA) sekä hierarkkista regressioanalyysiä. Tulokset osoittivat, että hypoteesit ikäryhmittäisistä ja sukupuolittaisista eroista työinnostuksen ja työuupumuksen suhteen eivät saaneet tukea, mutta palautuminen oli oletusten mukaisesti heikointa 35-49 -vuotiailla, ja miehillä ilmeni naisia enemmän taidonhallintaa. Oletusten mukaisesti palautuminen oli negatiivisesti yhteydessä työuupumukseen ja positiivisesti yhteydessä työssä koettuun innostukseen, mutta ikäryhmien välillä oli eroja työssä koettua innostusta ja työuupumusta selittävissä tekijöissä. Alle 35-vuotiailla psykologinen työstä irrottautuminen ja taidonhallinta ennustivat työuupumusta negatiivisesti, kun taas heitä vanhemmilla työntekijöillä myös vapaa-ajan hallinta oli yhteydessä työuupumukseen ja vanhimmassa ikäryhmässä myös työinnostukseen. Hoivavelvoitteet olivat positiivisesti yhteydessä erityisesti naisten ja yli 50-vuotiaiden työuupumukseen, ja työpaikoilla ja lainsäädännössä tulisikin jatkossa kiinnittää aiempaa enemmän huomiota joustoihin, joilla voitaisiin parantaa tämän ikäryhmän mahdollisuuksia yhdistää palkkatyö ja hoivavelvoitteet. Lisäksi olisi syytä kiinnittää huomiota sukupuolten väliseen tasa-arvoon hoivavelvoitteiden jakautumisessa.