Opettajan ja vanhempien kasvatustyylien yhteys lapsen akateemisiin emootioihin 1. kouluvuoden aikana - Lannetta, Satu (2017)
Tämän tutkimuksen ensimmäisenä tarkoituksena oli selvittää, missä määrin ensimmäistä luokkaa käyvillä lapsilla esiintyy erilaisia akateemisia emootioita, tarkemmin ylpeyden ja häpeän tunteita, miten nämä tunteet kehittyvät ensimmäisen luokan aikana sekä missä määrin näissä tunteissa esiintyy sukupuolieroja. Toisena tarkoituksena oli tutkia opettajan, äidin ja isän kasvatustyylien yhteyksiä lapsen akateemisiin emootioihin ja emootioiden kehitykseen ensimmäisen luokan aikana. Lisäksi mielenkiinnon kohteena oli selvittää, onko kasvatustyylien yhteys erilainen tytöillä ja pojilla. Tutkimus on osa laajempaa Vanhemmat, opettajat ja lapsen oppiminen –tutkimushanketta. Tutkimus toteutettiin pitkittäistutkimuksena ensimmäisen kouluvuoden aikana ja siinä oli mukana 152 lasta sekä heidän opettajansa ja vanhempansa (152 opettajaa, 152 äitiä ja 118 isää). Lapsen akateemisia emootioita tarkasteltiin opettajan arvioimien lapsen luokkaympäristössä ilmenevien ylpeyden ja häpeän tunteiden kautta ensimmäisen kouluvuoden syksyllä ja keväällä. Opettajan ja vanhempien kasvatustyylejä tutkittiin lämpimyyden, behavioraalisen kontrollin ja psykologisen kontrollin näkökulmista käyttämällä kyselylomakkeiden itsearviointeja ensimmäisen kouluvuoden syksyllä. Tilastollisina analyysimenetelminä käytettiin riippumattomien otosten t-testiä, toistettujen mittausten varianssianalyysiä sekä hierarkkista regressioanalyysiä.