Avioliiton konfliktien kirkollinen kontrolli Sisä-Suomen seurakunnissa 1870-1923 - Kausamo, Alina (2017)
Suomalaisessa yhteiskunnassa avioliitto nähtiin vuosisatojen ajan jumalallisena instituutiona. Kirkon valta avioliittoihin nähden oli suuri, sillä se vihki avioparit ja myönsi myös harvinaiset avioerot. Avioliitto oli yhteiskunnan yksi perusyksikkö, ja sen säilyvyys nähtiin koko yhteiskuntarauhan vuoksi välttämättömänä. Maallinen ja hengellinen esivalta pyrkivät ehkäisemään avioeroja niin kontrollin kuin lainsäädännön avulla.