Yhteistoimintaneuvottelujen vaikutukset työhyvinvointiin suomalaisessa pankkiorganisaatiossa - Sinijärvi, Katja (2017)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on ollut tutkia, miten organisaatiomuutosten aiheuttamat yhteistoimintaneuvottelut ovat vaikuttaneet organisaation jäsenten työhön ja millaisia hyvinvointivaikutuksia muutoksilla ja yhteistoimintaneuvotteluilla on ollut. Tutkimus on toteutettu OP-ryhmään kuuluvassa suomalaisessa pankkiorganisaatiossa. Kohdeorganisaatio oli ollut pitkään hyvin stabiili eikä isoja muutoksia ollut juurikaan toteutettu. Kun ensimmäisiä tutkimushaastatteluja on alettu tehdä, organisaatiossa oli menneen vuoden sisällä toteutettu merkittäviä organisaatiomuutoksia, joiden seurauksena oli käyty yhteistoimintaneuvottelut. Viimeisiä haastatteluja tehdessä toinen kierros yhteistoimintaneuvotteluja oli ollut ajankohtainen. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja aineistona oli 21 teemahaastattelua. Aineisto on analysoitu käyttäen teemoittelua, tyypittelyä ja sisällönanalyysia. Tuloksia on vertailtu eri organisaatiotasojen kesken. Organisaatiotasot olivat ylin johto, keskijohto ja operatiivinen taso. Organisaation jäsenet olivat kokeneet yhteistoimintaneuvottelujen aikana ja niiden jälkeen epävarmuutta. He näkivät tilanteen sekavana ja myös pelon tunteita oli koettu. Eri organisaatiotasot kokivat epävarmuuden hieman eri tavoin. Ylimmän johdon puheessa korostui muutokseen suhtautuminen organisaation kehittämisenä. Myös kriittistä näkökulmaa esiintyi kaikilla organisaatiotasoilla, mutta kritiikin kohde oli hieman erilainen ylimmässä johdossa kuin keskijohdossa ja operatiivisella tasolla. Tutkimuksessa tuli esille myös, että yhteistoimintaneuvottelut koettiin tilanteena yllättävänä ja hallitsemattomana. Niillä oli vaikutusta työyhteisön ilmapiiriin sekä sitoutumiseen. Haastatteluissa tuli lisäksi esille, että yhteistoimintaneuvotteluilla oli vaikutusta myös niihin henkilöihin, jotka eivät varsinaisesti olleet neuvottelujen piirissä.