Esineiden internetin tiedonhallinnan ominaispiirteet - Kuusela, Antti (2017)
Kandidaatintutkielma käsittelee esineiden internetin tiedonhallinnan ominaispiirteitä. Tutkielmassa määritellään esineiden internetin tiedonhallinnan erilaiset kokonaisuudet ja niihin liittyvät haasteet sekä arvioidaan esineiden internetin tiedonhallinnan mahdollistavia sovelluksia ja palveluita. Tiedonhallinnan eri ulottuvuuksia käsitellään tutkielmassa yhtenäisen viitekehyksen perusteella. Esineiden internetin tiedonhallinnan ominaispiirteitä arvioidaan tutkielmassa teknologisten ratkaisujen, havainnollistavien mallien sekä erilaisten kontekstien näkökulmista. Tutkimuksen tarkoituksena on muodostaa kokonaisvaltainen ja hyödyllinen käsitys esineiden internetin tiedonhallinnasta sekä siihen liittyvistä teknologisista ja liiketoiminnallisista ominaisuuksista. Tutkimuksen tulosten perusteella kehitettiin kattava analyysi esineiden internetin tiedonhallinnasta. Keskeisimpinä tuloksina löydettiin esineiden internetin tiedonhallintaa edistäviä arkkitehtuureja, malleja sekä tietoturvaan ja tiedon integrointiin pohjautuvia ratkaisuja. Esineiden internetin tiedonhallinnan haasteiksi muodostuivat ongelmat tiedonsiirrossa, tietoturvassa, standardeissa ja liiketoiminnallisissa erityispiirteissä. Lisäksi tulosten perusteella arvioitiin pilvialusta- ja datakeskusratkaisujen sopivuutta esineiden internetin tiedonhallinnan tukemiseksi. Kandidaatintutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tutkimus perustuu pääosin akateemisten julkaisujen tieteellisiin artikkeleihin.