Kahvia ja mustikkapiirakkaa : etnologinen tutkimus kyläkahvilasta ikääntyneiden yhteisöllisenä kohtaamispaikkana - Hakola, Vilma (2017)
Pro gradu -tutkielmassani selvitän, miten Kylätupa-kahvio toimii ikääntyneiden kohtaamispaikkana Kyyjärvellä. Tarkastelen, millaista on ikäihmisten arki Kylätuvalla ja mitä yhteisöä rakentavia merkityksiä sieltä löytyy. Ikäihmisten yhteisöjä on tutkittu etnologiassa verrattain vähän, joten iäkkyyden tutkimista kulttuurisesta näkökulmasta tarvitaan. Kylätuvan toiminta on monitahoista ja tiloja käytetään hyväksi usean eri toimijan ja järjestön kautta. Sen tärkein toimintamuoto on kahvilan ylläpito arkipäivisin. Kylätuvan kävijöistä valtaosa on ikäihmisistä, joista monet asuvat kotonaan yksin.