Keinotodellisuuden luomat mahdollisuudet ja uhat matkailulle - Sorvari, Miika (2017)
Keinotodellisuus on muutamia vuosikymmeniä vanha teknologia, ja se ei ole vielä täysin levittynyt suuren yleisön tietoon. Keinotodellisuusteknologiat kehittyvät jatkuvasti ja niitä hyödynnetään yhä useammilla aloilla. Keinotodellisuuden leviämisen suurimpana rajoitteena on ollut teknologian, etenkin grafiikoiden ja vasteaikojen rajallinen kehittymisvauhti. Keinotodellisuuden suurimmat osa-alueet, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus ovat teknologioita, joita on alettu hyödyntää useilla eri aloilla, mutta etenkin matkailualan kehittämiseen ne nähdään hyvin potentiaalisina apuvälineinä. Matkailu on miljardien eurojen liiketoiminta-ala ja matkailu on useiden valtioiden elinkeinorakenteen suurin sektori. Tässä tutkielmassa avataan keinotodellisuuden ja matkailun käsitteet, pohditaan keinotodellisuuden vaikutuksia globaaliin matkailuun sekä pohditaan keinotodellisuusteknologioiden kehityksen vaikutuksia erilaisten ihmisryhmien matkailukäyttäytymiseen. Tutkielmassa pohditaan myös virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden vaikutuksia matkakohteiden kulttuuriperintöön, luontoon ja talouteen. Tämä tutkielma etsii myös keinotodellisuusteknologioiden mukanaan tuomia mahdollisia uhkia matkailualalle sekä pohtii, miten keinotodellisuusteknologioiden kehittyminen tulevaisuudessa tulee vaikuttamaan matkailuun.