Event-related potentials to facial expressions in depressed and non-depressed older adults - Heikkinen, Mikko; Rajaniemi, Janne (2017)
Masennus on yhdistetty tiedonkäsittelyn vääristymiin, joissa huomio kiinnittyy negatiiviseen informaatioon ja positiivista informaatiota jää huomioimatta. Nämä negatiiviset tiedonkäsittelyn vääristymät voivat vaikuttaa aivojen automaattiseen tiedonkäsittelyyn, kuten kasvonilmeiden prosessointiin. Tutkimusta aiheesta on vähän, ja erityisesti ikääntyneillä masentuneilla aihetta ei ole aikaisemmin tutkittu. Tässä tutkimuksessa esitimme 18 masentuneelle ja 16 ei-masentuneelle 50-83-vuotiaalle koehenkilölle kasvonilmekuvia kuudesta perustunteesta (ilo, suru, viha, inho, pelko, yllätys) sekä neutraalista kasvonilmeestä, ja mittasimme elektroenkefalografialla (EEG) aivojen sähköiset jännitevasteet kasvonilmekuviin. Halusimme tutkia ei-tarkkailtujen tunteellisten kasvonilmeiden automaattista prosessointia, joten koehenkilöt suuntasivat tarkkaavuutensa äänikirjaan samalla kun he katselivat kasvonilmekuvia. Tarkoituksenamme oli selvittää, miten ei-tarkkaillut tunteelliset kasvonilmeet vaikuttavat N170-vasteeseen, joka on aikaisemmassa tutkimuksessa yhdistetty kasvonilmeiden prosessointiin. Odotimme, että tunteelliset kasvonilmeet aiheuttavat suuremman N170-vasteen kuin neutraali kasvonilme. Lisäksi tutkimme, vaikuttavatko tiedonkäsittelyn vääristymät masentuneiden N170-vasteisiin. Odotimme suurempia N170-vasteita surullisiin kasvonilmeisiin ja pienempiä N170-vasteita iloisiin kasvonilmeisiin masentuneilla ei-masentuneisiin verrattuna. Havaitsimme että perustunteita esittävät kasvonilmekuvat muokkasivat N170-vastetta: kasvonilmeistä viha, suru, inho, pelko ja yllätys herättivät suuremman N170-vasteen kuin neutraali kasvonilme. Yllättynyt ja pelokas kasvonilme herättivät suurimmat N170-vasteet, kun taas neutraaliin ja iloiseen kasvonilmeeseen N170-vasteet olivat pienimmät. Tämä voi johtua siitä, että yllättyneessä ja pelokkaassa kasvonilmeessä on selkeästi erottuvia piirteitä, kuten kohonneet kulmakarvat, joiden prosessointi näkyy suurempina N170-vasteina. Tässä tutkimuksessa tiedonkäsittelyn vääristymien ei havaittu vaikuttavan N170-vasteeseen: eroa masentuneiden ja ei-masentuneiden ryhmien välillä ei ollut. Tuloksemme viittaavat siihen, että masennukseen liittyvä tiedonkäsittelyn vääristymä ei ikääntyneillä vaikuta kasvonilmeiden automaattiseen prosessointiin, kun tarkkaavuus ei ole kiinnittynyt kasvonilmeisiin.