Tietojärjestelmät ja 2010 -luvun yli 50 -vuotiaat käyttäjät - Minkina, Svetlana (2017)
Tämä pro gradu – tutkielma käsittelee tietojärjestelmiä ja ikää. Iän karttuminen tuo mukanaan erilaisia muutoksia niin fyysisellä kuin kognitiivisella tasolla. Muistin prosessointitehon lasku, näköaistin heikkeneminen ja muut seikat saattavat vaikuttaa siihen miten yksilö omaksuu ja käyttää tietojärjestelmiä. Vanhemman väestön määrä on varsikin länsimaisissa maissa kiihtyvässä kasvussa. Heistä on tulossa merkittävä kuluttajaryhmä, jonka tarpeet ja erityispiirteet on otettava huomioon tietojärjestelmien suunnittelussa. Tutkielman taustaksi on kerätty mm. kognitiivista ergonomiaa, muistia, käytettävyyttä käsittelevää teoriaa ja on suoritettu pienimuotoinen haastattelu. Haastatteluilla kerättiin teorian tueksi aineistoa iän tuomista vaikutuksista tietojärjestelmien omaksumiseen. Tarkoituksena oli saada selville mitkä seikat vaikuttavat tietojärjestelmien eli tässä yhteydessä tietokoneen ja mobiililaitteen käyttöön. Teoriasta kävi ilmi, että iällä on vaikutuksia omaksumisessa ja oppimisessa. Muistiin palauttaminen ja oppiminen vaativat enemmän aikaa ja kertaamista. Uusien ohjelmien ja käyttö- järjestelmien käyttöönotto saattaa välillä tuntua haastavalta ja turhauttavalta. Omalla myönteisellä asenteella ja innolla voi kuitenkin vaikuttaa suhtautumiseen, motivaatiolla on tärkeä rooli. Vaikka kognitiiviset toiminnot heikkenisivät iän karttuessa, ikä ei kuitenkaan vie oppimiskykyä. Aivot pysyvät erittäin elastisena ja oppimiskykyisinä läpi elämän, kunhan niitä muistaa harjoittaa ja pysyä motivoituneena.