Kokonaisarkkitehtuurin ongelmat viestinnän välineenä - Veijalainen, Elena (2017)
Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee kokonaisarkkitehtuurin ongelmia viestinnän välineenä. Tutkimus rajataan käsittelemään ongelmia käytäntöyhteisöjen ja rajakohteiden näkökulmasta. Tutkielmassa pyritään vastamaan seuraaviin kysymyksiin: ”Miksi kokonaisarkkitehtuuri ei aina toimi viestinnän välineenä?” ja ”Mitkä ovat keskeiset ongelmat kokonaisarkkitehtuurissa viestinnän välineenä?”. Ongelmia tarkastellaan kolmesta näkökulmasta: syntaktinen, semanttinen ja pragmaattinen. Tutkimuksen tulosten mukaan keskeisimpiä syntaktisia ongelmia aiheuttaa liiallinen tekninen painotus, mallien korkea abstraktiotaso ja tarkka notaatio, joka vaatii perehtymistä. Myös vaikealukuisuus ja kuvausten monimuotoisuus aiheuttavat ongelmia viestinnässä eri käytäntöyhteisöjen välillä. Semanttisesta näkökulmasta ongelmalliseksi koetaan, että jaettujen merkitysten luominen on hankalaa ja harvoin käytäntöyhteisöt osaavat kommunikoida tavalla, jonka kaikki sidosryhmät ymmärtävät. Semanttisissa ongelmissa käsitellään myös käytäntöyhteisöjen ominaispiirteitä ja sosiaalista oppimista. Pragmaattisiin ongelmiin lukeutuu mallien omaksuminen hankaluus, jos mallin luomisessa ei ole mukana myös mallin käyttäjät. Ongelmia aiheuttaa myös sidosryhmien erilaisuus ja siksi erilaiset painotukset mielenkiinnonkohteissa.