Isyys ja elämän kriisit : isyyden merkitys, haasteet, voimavarat ja tuki - Säyrylä, Suvi (2017)
TIIVISTELMÄ Säyrylä Suvi. 2017. Isyys ja elämän kriisit – isyyden merkitys, haasteet, voi- mavarat ja tuki. Varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yli- opisto. Kasvatustieteiden laitos. 96 sivua + liitteet. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää isänä olemisen merkitystä, haas- teita ja voimavaroja silloin, kun taustalla on vaikeita elämäntilanteita. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin sosiaali- ja perhepalveluiden merkitystä isyyden tuki- jana ja sitä millainen tuki toimi ja millainen ei. Haasteina isien elämässä oli al- koholi- ja huumeriippuvuutta, perheväkivaltaa, puolison mielenterveysongel- mia, parisuhteen vuorovaikutukseen liittyviä vaikeuksia sekä lapsen haastavaa käytöstä. Isyyden tukeminen on tärkeää, sillä ymmärrys isyydestä ja siihen liit- tyvistä tunteista auttaa tukemaan miehen ja koko perheen hyvinvointia. Tämä tutkimus toteutettiin Kriisit isän elämänkulussa –hankkeen yhtey- dessä ja siinä oli mukana Jyväskylän ja Tampereen yliopisto sekä Ensi- ja turva- kotien liitto. Aineisto sisältää kymmenen Ensi- ja turvakotien liiton perhetyön- tekijöiden tekemää isien teemahaastattelua ympäri Suomea. Haastattelut ääni- tettiin ja tallenteet lähetettiin Jyväskylän yliopistolle. Tutkimus on laadullinen ja pohjaa sosiokonstruktivistiseen lähestymistapaan. Aineisto analysoitiin teo- riaohjaavaa sisällönanalyysiä käyttäen. Huolia ja haasteita isien elämään toivat heidän omaan henkilökohtaiseen elämäänsä liittyvät vaikeudet sekä perheen hyvinvointiin, terveyteen ja tulevai- suuteen liittyvät huolet. Isyyden voimavaroina toimivat lapsi ja perhe, oma ai- ka, työssäkäynti ja huolista puhuminen. Sosiaali- ja perhepalveluiden isäryh- mät, vertaistuki sekä avoin ja rehellinen keskustelu todettiin tärkeäksi avuksi. Parisuhde toimi isien elämässä sekä haasteena että voimavarana. Perheiden ja isien elämäntilanteet olivat hyvin moninaisia, joten yksilölli- nen kohtaaminen ja luottamuksen syntyminen tukitilanteissa oli keskeistä. Isät ja perheet olivat olleet asiakkaina monissa eri tukipalveluissa ja osa miehistä toivoi, että asioita olisi hoidettu yhdessä paikassa. Isät pitivät tärkeänä tasaver- taista tiedonkulkua molemmille vanhemmille. Kaikki tutkimukseen osallistu- neet isät olivat päässeet elämässään eteenpäin ja saaneet keinoja käsitellä eteen tulleita vaikeitakin asioita. Ensi- ja turvakotien liitosta saatu palvelu ja tuki ko- ettiin tarpeelliseksi ja hyväksi. Miehet pitivät vastaanottoa liiton palveluissa lämpöisenä ja kunnioittavana.