"Koulupuvun käyttö on oikeasti niin arkielämän juttu" : etnografinen tutkimus koulupuvun käytöstä Japanissa - Raunio, Anne (2017)
Tutkielmassani tarkastelen sitä, millaisia merkityksiä koulupuvun käytöllä on ollut niitä käyttävien yksilöiden elämässä, miten koulupuku on heidän mielestään vaikuttanut heidän asemaansa osana yhteisöä sekä millaisia uudenlaisia merkityksiä japanilainen koulupuku on saanut. Pukeutumista tutkimalla on mahdollista tutkia monia erilaisia kulttuuriin kuuluvia piirteitä, ja olen halunnut työssäni tuoda esille sen, mitä koulupuvun käyttäminen ja siihen liitetyt merkitykset kertovat japanilaisesta kulttuurista. Tutkielmassani olen halunnut painottaa haastateltavieni omaa kokemusta asiasta. Tutkimusaineistoni olen kerännyt teemahaastattelujen avulla. Tutkielmaani varten olen haastatellut viittä japanilaistaustaista henkilöä, jotka ovat käyneet koulunsa Japanissa ja käyttäneet koulupukua vaihtelevasti eri kouluasteilla. Haastateltavani olivat haastattelujen aikaan jo koulunsa päättäneitä, joten haastatteluaineistoni pohjautuu heidän muistoihinsa ja kokemuksiinsa omilta kouluajoiltaan.