Teacher experiences of supporting bilingual pupils and bilingual learning in Finnish and English mainstream school contexts - Sjöblom, Sara (2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten sekä koulukieltä että oppilaiden ensikieliä huomioidaan ja tuetaan kouluissa. Tutkimuksessa keskitytään alakoulun opettajien kokemuksiin ilmiöstä. Koska käytänteet, jotka tukevat kielten rinnakkaista käyttöä (translanguagining) ovat keskeisiä kaksikielisen oppimisen toteuttamisessa yleisluokissa, tässä tutkimuksessa pyritään myös selvittämään opettajien näkemyksiä kaksikielisestä oppimisesta ja kielten rinnakkaisesta käytöstä koulussa. Tutkimus sijoittuu Suomen ja Englannin konteksteihin. Tutkimuksen tarkoituksena ei ole kuitenkaan tehdä vertailuja kahden maan välillä, vaan saada laajempi kuva ilmiöstä. Tutkimus on ajankohtainen, sillä monikielisyys kouluissa on yleistynyt globalisaation ja liikkuvuuden myötä. Tutkimukseni on laadullinen aineistolähtöinen tutkimus fenomenologisella lähestymistavalla. Aineisto perustuu kahdeksan opettajan haastatteluihin Suomessa ja Englannissa. Tutkimustulokset osoittivat, että kaksikieliset oppilaat saavat enimmäkseen tukea koulukieleen, kun taas heidän ensikieliinsä kohdistuva tuki on vähäistä. Se, käytetäänkö ensikieliä oppimisen resurssina, riippuu paljon yksittäisistä opettajista. Vaikka osa opettajista toteuttaakin kielien rinnakkaista käyttöä opetuksessa, käsite on silti tuntematon suurimmalle osalle. Opettajat tarvitsevatkin koulutuksia ensikielien käytön lisäämisen suhteen sekä siihen, miten kielien rinnakkaista käyttöä voidaan toteuttaa käytännössä.