Parisuhteesta perheeksi : ensi kertaa vanhemmaksi tulleiden vanhempien toimijuus - Tanner, Tiina (2017)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ensikertaa vanhemmaksi tulleiden vanhempien toimijuutta perhe-elämän kontekstissa sekä sitä edistäviä ja ehkäiseviä tekijöitä. Lisäksi tavoitteena oli tutkia, miten vanhempien toimijuus on muuttunut vanhemmuuden myötä ja eroaako toimijuus äitien ja isien välillä. Tutkimus on tehty käyttämällä verkkokyselyä, joka sisälsi sekä avoimia vastauksia että valmiita vastausvaihtoehtoja. Tutkittavia tutkimuksessa oli yhteensä 20, joista 12 oli äitejä ja kahdeksan isiä. Aineisto on analysoitu teemoittelun avulla. Vanhempien toimijuus ilmenee niin arkisissa tilanteissa kuin suurissa päätöksissä esimerkiksi yhteisinä ja erillisinä haluina puolison kanssa. Vanhempien toimijuudessa tapahtuvia muutoksia kuvaa muutos ihmisenä, tehtävien lisääntyminen sekä muutos arjen toiminnoissa. Vanhemmuuden myötä vanhempien arvomaailma oli esimerkiksi saattanut muuttua, arki vaati aiempaa enemmän suunnitelmallisuutta tai kotitöitä oli siirtynyt puolisolta toiselle. Toimijuutta edistävät tai ehkäisevät tekijät vanhempien osalta liittyivät yhteiskunnallisiin tekijöihin ja muihin ihmisiin (esim. valtion tarjoamat tuet, muiden ihmisten apu ja tuki) sekä henkilökohtaisiin tekijöihin (esim. elämäntilanne, oma persoonallisuus). Näistä tekijöistä esimerkiksi valtion tarjoamat tuet ja elämäntilanne vai-kuttavat vanhempien mahdollisuuksiin hoitaa lasta kotona. Äitien ja isien toimijuudessa oli havaittavissa joitain eroja. Äidit esimerkiksi kokivat paineiden lisääntyneen isiä enemmän lapsen syntymän jälkeen. Jotta toimijuuden erot saataisiin paremmin ilmi, tulisi aihetta kuitenkin tutkia suuremmalla tutkimusjoukolla. Tutkimus toi uutta tietoa vanhempien toimijuudesta erityisesti toimijuutta edistävien ja ehkäisevien tekijöiden osalta. Samalla se vahvisti aiempien tutkimusten tuloksia.