Varhaiskasvatusopiskelijavanhempien käsityksiä sukupuolesta ja sukupuolirooleista - Savolainen, Luukas (2017)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia käsityksiä varhaiskas-vatusopiskelijavanhemmilla on sukupuolesta ja sukupuolirooleista. Lisäksi tutkimus tarkastelee, vaikuttavatko nämä käsitykset leikki-, lelu- ja vaatevalintoihin ja lasten sukupuolirooleihin. Aineisto kerättiin haastattelemalla neljää varhaiskasvatusopiskelijavanhempaa. Äitejä oli kolme, isiä yksi. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluna hyödyntäen puolistrukturoitua haastattelumenetelmää. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tuloksista selvisi, että vanhempien käsitysten mukaan sukupuoli jakaa ihmiset johonkin sukupuolikategoriaan, mutta sukupuoli ei saa estää ihmistä millään tavalla. Sukupuoliroolit nähtiin ulkopuolisen tahon määrittäminä ja niiden koettiin määrittävän naisten ja miesten käyttäytymistä. Lasten leikki-, lelu- ja vaatevalintoihin vaikuttivat lapsilähtöiset ja aikuislähtöiset syyt. Perin-teisistä ja vanhempien omista sukupuolikäsityksistä poikkeavat roolit, leikit, lelut ja vaatteet koettiin pääasiassa hyväksyttäviksi, mutta pojan feminiinisyys ja lasten stereotyyppiset sukupuolikäsitykset koettiin ei-hyväksyttäviksi. Vanhempien käsitysten mukaan sukupuoli on vapaa eikä se saa rajoittaa lasta. Lasten lelut ja vaatteet olivat sukupuolen mukaisia, mutta vanhempien sukupuolikäsitykset eivät vaikuttaneet suoraan valintoihin. Vaikka vanhempi-en käsitykset rajoittavat joissain tapauksissa lasta, pääasiallisesti lapsen yksilöllisyyttä halutaan kunnioittaa.