Kuvataan kännyköillä! : tutkimus Suomen valokuvataiteen museon yleisötyötoiminnan digitalisoitumisesta - Sipilä, Varpu (2017)
Tässä pro gradu –tutkielmassa tarkastellaan digitalisaation vaikutuksia Suomen valokuvataiteen museon yleisötyötoimintaan. Digitalisaation vaikutusta ilmentää Valokuvataiteen museolla syksyllä 2016 aloitetut kännykkäkuvauskurssit, jotka toimivat tutkimuksen kohteena. Eksploratiivisen tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten digitalisaatio on vaikuttanut museon kasvatuksellisiin tavoitteisiin. Aineistona on käytetty kännykkäkurssien kurssikuvauksia sekä dokumentoitua materiaalia, joka liittyy Suomen valokuvataiteen museon menneisiin hankkeisiin, projekteihin, työpajoihin ja muihin yleisötyön puitteissa järjestettyihin tapahtumiin. Tyypiltään laadullisen tutkimuksen analyyttisen viitekehyksen muodostavat valokuvauksen digitalisoituminen, museoiden yleisötyön kehitys sekä mediakasvatukselliset lähtökohdat. Analyysi on pitkälti hermeneuttinen, minkä takia aineistoa lähestytään intertekstuaalisin ottein eli aineistosta syntyneitä ajatuksia pyritään yhdistämään aiemman tutkimuksen kanssa.