Monikulttuurisuudesta aiheutuvat konfliktit ja niiden ehkäisy IT-projekteissa - Kylämies, Jaakko (2017)
Tutkielman päämääränä on tutkia monikulttuurisuutta sekä sen aiheuttamia haasteita osana IT-projektien toteutusta. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, käyttäen aihealueesta aiemmin tehtyjä tutkimuksia. Tutkielma käsittelee kulttuurieroja yleisellä tasolla, IT-projekteissa sekä käy läpi keinoja, joilla kulttuurieroja voidaan hallita. Tutkielmassa aihetta tutkittiin projektin johtajien näkökulmasta tarkoituksena tuoda esille seikat, jotka esimiesten tulisi ottaa huomioon monikulttuurisen projektityöryhmän johtamisessa. Sisällössä eroteltiin selkeimmät kansallisia kulttuureja erottavat tekijät, IT-projektien onnistumisen kannalta tärkeimmät tekijät sekä yleisimmät keinot tiimin muodostamiseen ja kulttuurien välisen tietämyksen lisäämiseen. Tutkimustuloksina todetaan yleisten kulttuuristen erojen olevan osin yhteneväisiä tärkeimpien ITprojektien kulttuurisidonnaisten kriittisten menestystekijöiden kanssa. Lisäksi lopputuloksissa todetaan jokaisen IT-projektityöryhmän muodostavan yksilöllisen kokonaisuuden. Jokaista työryhmää tulisi käsitellä tapauskohtaisesti ottaen huomioon työryhmäläisten aiemmat kokemukset työskentelystä muiden kulttuureiden kanssa, tiimin toimintamallit, kyseisten kulttuureiden yleisimmät erot sekä yhteiset tavoitteet.