Työntekijä, puoliso ja isä 24/7 : epätyypillistä työaikaa tekevien isien moniroolisuus - Hirvonen, Salla (2017)
TIIVISTELMÄ Hirvonen, Salla. 2017. Työntekijä, puoliso ja isä 24/7: Epätyypillistä työaikaa tekevien isien moniroolisuus. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden laitos. 95 sivua. Tässä pro gradu -työssä tutkittiin epätyypillistä työaikaa tekevien isien työn ja perheen yhteensovittamista moniroolisuuden näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisiin (työntekijän, puolison, isän) identiteettikategorioihin miehet kiinnittyvät kertoessaan epätyypillisen työajan merkityksestä työn ja perheen yhteensovittamiselle. Lisäksi oltiin kiinnostuneita siitä, onko miesten välillä löydettävissä eroja kategorioihin kiinnittymisissä sekä miten miehet arvioivat identieettikategoriat toisiaan kuormittavina, vahvistavina tai tasapainottavina. Tutkimusaineistona käytettiin Perheet 24/7 –hankkeeseen osallistuneen 11 epätyypillistä työaikaa tekevän miehen teemahaastattelua. Kaikki osallistujat tekivät epätyypillistä työaikaa, elivät parisuhteessa ja heillä oli vähintään yksi alle 13-vuotias lapsi. Haastatteluaineiston analysoinnissa hyödynnettiin kategoria-analyysia. Isien työn ja perheen yhteensovittamisen kerronnan perusteella heidät jaettiin kolmeen miestyyppiin: elättäjämiehiin, tasa-arvomiehiin ja kiikkulautamiehiin. Nämä kolme miestyyppiä erosivat eri identiteettikategorioihin liittämiensä ominaisuuksien, oikeuksien, velvollisuuksien ja toimimisen tapojen perusteella. Elättäjämiesten kerronnassa korostui työntekijän kategorian ensisijaisuus puolison ja isän kategorioihin nähden, kun taas tasa-arvomiesten puheessa eri kategoriat määrittyivät miltei yhtä velvoittavina ja palkitsevina. Kiikkulautamiehillä epätyypillisen työajan ja perheen yhteensovittamisen sekä identiteettikategorioiden välinen ristiriitaisuus korostui. Miesten kesken yhteistä oli se, että työntekijän identiteettikategoria kuvattiin aina jonkin verran muita identiteettikategorioita kuormittavana. Asiasanat: epätyypillinen työaika, isyys, moniroolisuus, työn ja perheen yhteensovittaminen, kategoria-analyysi