Esineiden Internet – nykyajan ja tulevaisuuden ongelmia sekä ratkaisuja kyberturvallisuuden näkökulmasta - Huuhtanen, Olli (2017)
Kyberturvallisuus on hyvin tärkeä osa nykyaikaista yhteiskuntaa, sillä suuri osa toiminnastamme, esimerkiksi monissa palveluissa asiointi, tapahtuu Internetin tai muun verkoston kautta. Esineiden Internet on seuraava askel digitaaliselle yhteiskunnalle, jossa perinteisten tietokoneiden lisäksi myös muutkin arkipäiväiset laitteet yhdistetään verkkoon. Esineiden Internet kuitenkin eroa perinteisestä Internetistä monessa mielessä, ja näin ollen sen myöskin sen turvallisuuden toteuttamisessa eivät kaikki perinteiset ratkaisut toimi samalla tavalla. Tämän tutkielman tarkoituksena on käydä läpi Esineiden Internetin kyberturvallisuuden, ja jossain määrin fyysinen turvallisuuden, tilannetta tällä hetkellä. Tämä sisältää suurimpien tämän hetkisten ongelmien tarkastelua, ja siinä tapauksessa, että näihin ongelmiin on esitelty mahdollisia ratkaisuja, myös niiden esittelyä. Tutkielmassa myös tarkastellaan suppeasti Esineiden Internetin tulevaisuuden näkymiä turvallisuuden kannalta, eli mihin aiheisiin olisi tärkeää tehdä lisää tutkimusta, ja mitä tällä hetkellä tehdään turvallisuuden parantamiseksi. Tutkielman keskeisenä huomiona oli, että Esineiden Internet kohtaa monia ongelmia, jotka ovat osittain samoja kuin perinteisessä Internetissä, osittain erilaisia. Joihinkin näistä ongelmista löytyy jo ratkaisuja, mutta lisä tutkimukselle on kuitenkin paljon tarvetta käytännössä kaikilla turvallisuuden osa-alueilla, sillä ratkaisut ovat usein konseptuaalisella tasolla, johtuen siitä, että Esineiden Internetiä ei ole vielä täysin realisoitu siinä kaavassa joihin ratkaisuja olisi tarkoitus soveltaa. Kuitenkin tällä hetkellä on meneillään useita projekteja ympäri maailmaa, joiden tarkoituksena on antaa lisää tietoa Esineiden Internetin turvallisuuden takaamiseen. Suurimmaksi ongelmaksi tutkielmassa muodostui sen yleisluontoisuus, eli tutkielma ei tarkastele aihetta kovinkaan tarkasti, johtuen siitä, että se olisi kandidaatintutkielman rajoitteissa epärealistista.