Massadatan käyttö asiakasanalytiikassa : case Jyväskylän Energia - Kaisto, Heini (2017)
Massadata on suuresti puhuttava lisäarvon luomisen lähde niin tieteellisille yhteisöille kuin yrityksillekin. Massadatan käsite elää kehittyvän teknologian mukana, mutta tavallisimmillaan sitä voi kuvata suurena määränä dataa, joka on monimuotoista ja kasvaa suurella nopeudella. Massadata mahdollistaa paljon liiketoiminnassa hyödynnettävässä analytiikassa, kuten liiketoimintatiedon hallinnan ja analytiikan prosesseissa sekä asiakasanalytiikassa. Asiakasanalytiikassa massadata mahdollistaa syvällisemmän asiakasymmärryksen saavuttamisen datasta ja sen hyödyntämisen asiakassuhdehallinnasta aina merkityksellisemmän asiakassegmentoinnin tekemiseen. Tutkimuksessa käsitellään ensin massadataa sen erilaisten määritelmien kautta sekä sen tunnettuja etuja ja hyötyjä, jonka jälkeen näitä käsitellään suhteessa massadatan hyödyntämiseen ja mahdollisuuksiin liiketoimintatiedon hallinnassa ja analytiikassa. Tutkielmassa käsitellään myös asiakasanalytiikkaa omana kokonaisuutenaan kattaen sen määritelmän, asiakassegmentoinnin suhde asiakasanalytiikkaan sekä parhaat keinot ja ongelmakohdat asiakassegmentoinnin toteuttamisessa. Seuraavaksi tutkimuksessa esitellään toteutettu empiirinen tutkimus, jonka tavoitteena oli määrittää, onko tapausyrityksellä kirjallisuudesta löydettyjen määritelmien mukaan massadataa ja jos on, löytyykö yrityksen tavasta hyödyntää massadataa yhtymäkohtia tai merkittäviä poikkeuksia kirjallisuudessa esitettyihin tapoihin ja kirjallisuuden pohjalta laadittuun viitekehykseen. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna, johon haastateltaviksi valittiin tapausyrityksen työntekijöitä, jotka ovat tekemisissä asiakasdatan tai -analytiikan kanssa. Tutkimuksen tuloksina havaittiin, ettei tapausyrityksessä ole massadataa, mutta se voisi hyötyä joistain massadatalle ominaisista osaratkaisuista.