Käyttäjien ja kehittäjien välinen viestintä tietojärjestelmien kehittämisessä : haasteita ja ratkaisuja - Hänninen, Jutta (2017)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää ja kerätä yhteen aiemmassa tutkimuksessa havaittuja haasteita käyttäjien ja kehittäjien välisessä viestinnässä tietojärjestelmäkehityksen kontekstissa, sekä näihin haasteisiin esitettyjä ratkaisuja. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkimustulokset luokiteltiin median samanaikaisuuden teorian ja käyttäjä-kehittäjäviestinnän käsitteistön pohjalta johdetun teoreettisen viitekehyksen mukaisesti. Tutkimustuloksista voidaan todeta, että suurimmat haasteet käyttäjien ja kehittäjien välisessä viestinnässä liittyvät yhteisymmärryksen luomiseen ja vaatimusmäärittelyyn, ja suurimpana yksittäisenä tekijänä haasteita aiheuttavat erilaiset yksilölliset tekijät. Tutkimustuloksista voidaan myös todeta, että yhteisymmärryksen luomisen ja vaatimusmäärittelyn haasteisiin on myös pyritty keksimään runsaasti ratkaisuja. Yhteisymmärryksen luomisessa yksilöllisten tekijöiden jälkeen merkityksellisimpiä tekijöitä ovat yhteinen kieli ja näkökulma. Yhteisymmärryksen luominen on myös tärkeä tekijä onnistuneessa vaatimusmäärittelyssä. Tutkielma antaa vihjeen siitä, minkälaisia tekijöitä käyttäjän ja kehittäjän välisessä viestinnässä tulee ottaa huomioon, jotta se onnistuisi mahdollisimman hyvin.