Musiikki liittää ihmiset yhteen : vuorovaikutteisuus muistisairaiden ryhmämusiikkituokioissa - Heinonen, Saara (2017)
Tässä maisterintutkielmassa tutkitaan muistisairaiden ryhmämusiikkituokioissa tapahtuvaa vuorovaikutteisuutta. Kielelliset ja kommunikaation ongelmat ovat yksi muistisairauden keskeisin oire. Kognitiivisten taitojen heikentyessä esimerkiksi keskustelun ylläpitäminen ja seuraaminen on vaikeaa. Vähitellen kasvavat vuorovaikutuksen ongelmat aiheuttavat muistisairaan vetäytymistä sosiaalisesta kanssakäymisestä. Musiikilla on havaittu olevan kyky herättää muistisairaassa muistoja ja tunteita. Musiikki on sanaton kieli, jota myös muistisairas tuntuu ymmärtävän ja joka tuntuu mahdollistavan merkityksellisen kommunikaation tämän kanssa. Tämä tutkimus on laadullinen tutkimus, jossa on pyritty ymmärtävään otteeseen. Tutkimusaineisto kerättiin osallistuvalla havainnoinnilla muistisairaille järjestetyissä musiikkituokioissa. Toisena tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua, joka pidettiin tuokioissa observoineelle hoitajalle. Musiikkituokiot koostuivat vanhusten lapsuus- ja nuoruusajoilta olevien laulujen kuuntelusta ja musiikin pohjalta heränneestä keskustelusta. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimuksesta saadut tulokset ovat samansuuntaisia aiempien tutkimusten tulosten kanssa. Muistisairaiden vuorovaikutteisuudessa korostuu sanattoman viestinnän merkitys sekä emotionaalinen ilmapiiri. Musiikki lisää sosiaalisuutta ja yhteistyökykyä ja vähentää negatiivista käyttäytymistä niin kuin aggressiivista suhtautumista toisiin. Musiikilla voidaan aktivoida hyvin vuorovaikutusta, koska se herättää muistoja ja tunteita. Musiikkituokioissa jotkut muistisairaat pystyivät jossain määrin vastavuoroiseen vuorovaikutukseen, vaikka keskustelut olivat useimmiten lyhyitä. Musiikkitoiminnan järjestäminen niin, että saavutetaan tarpeellinen hyvinvoinnillinen funktio sekä aikaan saadaan merkityksellistä vuorovaikutusta vaatii niin musiikkiterapian kuin hoidollista osaamista. Ryhmämusiikkituokioilla voi olla mahdollisuus vähentää muistisairaiden yksinäisyyden kokemusta ja ylläpitää sosiaalisia taitoja.