Hävityksen ja paon kuvaukset : Lapin sodan sekä sodan evakoiden käsittely suomalaisessa lehdistössä 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla - Väänänen, Tapio (2017)
Pro gradu -tutkielmani tarkastelee Lapin sodan käsittelyä kahdeksassa suomalaisessa lehdessä 1950-luvulta 1990-luvulle saakka ajanjaksoina, jolloin sodan merkittävistä tapahtumista oli kulunut pyöreitä vuosia. Tarkastelen työssäni sodalle annettua palstatilaa erilaisten luokittelujen avulla selvittääkseni ensinnäkin sitä, millä tavoin tapahtunut ylipäänsä näkyy lehtien sivuilla. Tämän lisäksi teen vertailua eri lehtien ja aikakausien välillä sekä selvitän syitä, jotka ovat vaikuttaneet lehtien sotaa koskevaan kirjoitteluun. Pohjoissuomalaisissa sanomalehdissä Lapin sota näkyy runsaasti. Näiden lehtien pääsääntöiset ilmestymisalueet ovat niitä, joissa sotatapahtumat koettiin konkreettisesti. Numeroiden lukumäärässä mitattuna sotaa on kuitenkin käsitelty eniten Helsingin Sanomissa johtuen etenkin 1990-luvulla lehdessä julkaistuista lyhyitä takaumista. Samasta syystä Lapin sodan numerokohtainen käsittely on ylivoimaisesti laajinta 1990-luvulla, mutta toisaalta tämä kehitys on muutenkin nouseva siirryttäessä lähemmäksi nykyaikaa. Olen mitannut sodan käsittelyn laajuutta lisäksi sivumääräisen koon mukaan. Tutkimukseni rungon muodostaa Lapin sotaa koskevan uutisoinnin jaottelu neljään eri teemaan: evakoihin, taisteluihin, hävityksiin sekä aiheisiin, jotka eivät varsinaisesti liity mihinkään edellä mainituista. Takaumissa usein käsiteltyjen taisteluiden vuoksi kyseinen teema on selvästi yleisin, mutta esimerkiksi lappilaisissa lehdissä evakkoaihe esiintyy useimmin. Olen luokitellut aineistoani myös julkaisutyyppien perusteella. Työhöni sisältyy lisäksi alueellinen näkökulma, jonka avulla pystyy toteamaan niin pohjoissuomalaisten lehtien keskimääräistä vahvemman kiinnostuksen oman levikkialueensa tapahtumiin kuin myös yhteydet lehtikirjoittelun ja sotatapahtumien välillä. Esimerkiksi hävitysten käsittely painottuu vahvasti Rovaniemen seudun kohdalle, ja onhan Lapin pääkaupungin palo hyvin mieleen jäänyt tapahtuma. Eri vuoden- ja kuukaudenaikojen käsittelyä tulkittaessa on puolestaan tullut havaittua, että uutisointi seuraa melko uskollisesti todellisten sotatapahtumien ajallista kulkua.