Museoasian neuvottelukunta ja museoalan muutos - Anneberg, Heli (2017)
Museoala ja sen historia ei ole vain museoiden historiaa. Tässä työssä keskeisenä toimijana on museoasiain neuvottelukunta, jonka toimintaa ja vaikutuksia museoalan suuriin muutoksiin tutkin. Muinaistieteellinen toimikunta uudistettiin Museovirastoksi vuonna 1972 ja samalla asetuksella (172/1972) määrättiin museoasiain neuvottelukunnasta, joka toimi neuvoa-antavana asiantuntijaelimenä maan museolaitosta yhteisesti koskevissa sekä muissa museolaitoksen kannalta tärkeissä asioissa ja antoi lausuntoja ja teki aloitteita mm. opetusministeriölle ja Museovirastolle. Opetusministeriön nimeämä museoasiain neuvottelukunta toimi vuodesta 1974 vuoteen 1993. Vuonna 1979 toisen toimikautensa alussa museoasian neuvottelukunta sai avukseen taidemuseo- ja luonnontieteellisten museoiden jaokset. Jaosten tehtävänä oli käsitellä muun muassa kyseisten alojen museoiden valtionosuuksia, aluetaidemuseo- ja keskusmuseokysymyksiä sekä laatia luonnontieteellisten museoiden ja taidemuseoiden museopoliittiset ohjelmat.